A múlt heti 30 bázispontos emelés után ezúttal 20 bázisponttal emelte tovább a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az egyhetes betét mértékét. Az effektív kamat immár több mint egy hónapja elvált az alapkamattól és azóta minden héten nőtt a mértéke, immár 3,8 százalékon áll. 

Ezzel a jegybank adott egy kis karácsonyi ajándékot a bankoknak, amelyek így már elég látható kamaton nyújthatnak be ajánlatot a tenderen, amelyet kora délutánra írt ki ismét az MNB. 

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a VG-nek adott korábbi interjújában egyébként már azt is kilátásba helyezte, hogy nem fognak minden héten emelni az egyhetes betét kamatán. Ugyanakkor hozzátette: azt azonban mindenki biztosra veheti, hogy amikor helyzet lesz, akkor az MNB a kellő erővel fog fellépni annak kezelésében. Ennek pedig még úgy látszik még itt van az ideje. 

Múlt héten a jegybank meglepetés nélkül emelt az egyhetes betét kamatán, hiszen annak 30 bázispontos mértékét Virág Barnabás a két nappal azelőtti kamatdöntő ülésen megígérte, így a kőbe vésett értékkel nőtt tovább a referenciakamat 3,6 százalékra. A mostani 20 bázispontos emelés sem okoz nagy meglepetést, hiszen a korábbi hetekben pedig ennyivel emelt az MNB. 

Fotó: Shutterstock

Igaz, a múlt heti emelés eredménye nem lett túl rózsás: az egyhetes betét vonzereje esésnek indult, jóval kevesebb ajánlatot nyújtottak be a pénzintézetek, mint az azt megelőző hetekben. 

A jegybank ezúttal is délután 15 óra körül hirdeti majd ki, hogy pontosan mennyi ajánlat érkezett a tenderre és abból mennyit fogadott be a bankoktól.