A járvány okozta válságból való kilábalás 2021-ben abban az értelemben megtörtént, hogy a magyar gazdaság GDP-termelése meghaladta a járvány előttit. Ez már önmagában előrevetíti a növekedés lassulását. A 2021. évi 6,7 százalékos növekedés után 2022-ben 4,7 százalék körüli növekedési ütem várható – állapítja meg előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. Mint írják, a magyar gazdaság 2021. évi pályája növekedési szempontból kedvezőbben alakult, mint amire a nyár elején módosított 2021. évi költségvetés számított. Ugyanakkor az egyensúlyi viszonyok a tervezettnél sokkal kedvezőtlenebbé váltak.

Fotó: Vajda János / MTI

„Az eltérés jelentős részben a korábban gondoltnál is jobban túlhajtott választási, keresletélénkítő gazdaságpolitikára vezethető vissza, de fontos szerepe volt az EU-val kiéleződött, s a transzferek visszatartásához vezető konfliktusnak, valamint a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen jelenségeinek, így az energiaár-emelkedésnek és a csiphiányban kicsúcsosodó globális ellátási zavaroknak is” – magyarázzák az okokat.

A harmadik negyedévben az ipar és a külkereskedelem szerepe markánsan csökkent, s ez várható az idei utolsó negyedévben is. A GKI a negyedik negyedévben 4,5-5 százalék közötti, s így 2021 egészében 6,7 százalék körüli gazdasági növekedésre számít, ami lényegében azonos a Pénzügyminisztérium prognózisával. Idén a magyar növekedés várhatóan a régió élmezőnyébe fog tartozni, 2022-ben azonban csak gyenge közepes lesz az egyensúlyi problémák kezelésének szükségessége miatt. A reálkereset idén 3,5 százalékkal, a reálnyugdíj a magas és a 13. havi első hetének kifizetése következtében 4 százalékkal emelkedik, míg a reáljövedelem várhatóan 4, a lakosság fogyasztása 3,5 százalékkal (ezen belül a vásárolt fogyasztás ennél gyorsabban) nő.

Jövőre a bruttó keresetek a minimálbérnél kevésbé, mintegy 14 százalékkal emelkednek, ami 8-9 százalékos reálkereset-emelkedést eredményez.

A nyugdíjak reálértéke 6 százalékkal nő. A reáljövedelmek 7 százalék körüli emelkedése mellett a fogyasztás 4,5 százalékkal bővül, a beruházások pedig 2021-ben 8, 2022-ben 4 százalékkal emelkedhetnek. Egy radikális gazdaságpolitikai szigorítás ennél alacsonyabb ütemhez is vezethet – teszik hozzá.