Jövő év januárjától ismét fizethetnek osztalékot a hitelintézetek, lehetővé válnak a részvényesek díjazását célzó részvény-visszavásárlások és a teljesítményjavadalmazást szolgáló kifizetések is – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfő délelőtt. A jegybank az Európai Központi Bank (EKB) szeptember végi hasonló döntésével összhangban döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg ezek korlátozását, mivel jelentősen csökkentek a törlesztési moratóriummal kapcsolatos kockázatok és megfelelő a bankok értékvesztés-fedezettségi szintje.

A döntés oka, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági bizonytalanságok mostanra csökkentek, gyors gazdasági kilábalás indult meg, ami mérsékli a hitelintézetek tőkehelyzetével kapcsolatos kockázatokat is. 

A törlesztési moratórium célzott folytatásával jelentősen apadt – s mára mindössze a teljes hitelállomány 4 százalékára rúg – a fizetési stop hatálya alatt lévő hitelek aránya is, ami szintén enyhíti a kockázatokat. 

Fotó: Shutterstock

Nemrég Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a VG-nek adott interjújában is kitért az osztalékfizetésre, amellyel kapcsolatban elmondta: az alapján, hogy 2019-ben és 2020-ban sem fizettek osztalékot a bankok, látható, hogy mennyire stabil a helyzet, hiszen ezek az intézkedések mind tovább erősítették a bankszektor tőkéjét.

Az MNB adatai szerint megfelelő a hitelintézetek szektorszintű értékvesztés-fedezettsége, így nincs szükség az egész piacot érintő további korlátozásokra. 

A jegybank továbbra is nyomon követi az egyes pénzügyi intézmények értékvesztés-fedezettségét, és esetleges probléma esetén egyedileg kezeli azt. Bár az értékvesztés összege nominálisan változhat, azonban – a kellő értékvesztés-fedezettségi szint folyamatos biztosítása érdekében – a jegybank egy idén novemberi vezetői körlevele szerint az érintett pénzügyi intézményeknek a moratórium végéig meg kell tartaniuk a minimum értékvesztés-fedezettségi szinteket.

Mint emlékezetes, az MNB 2020. márciusában fogadott el – vezetői körlevélben közzétett – átfogó intézkedéscsomagot a hitelintézetek számára a járvány hatásainak mérséklésére. Ebben jelezte elvárását, hogy 2020 szeptember 30-ig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés az érintett pénzügyi intézmények részvényeseinek. Ezután a jegybank előbb idén január 1-jéig, majd szeptember 30-ig írta elő, hogy a hitelintézetek ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi évre, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. Ezen elvárásait az MNB a nyár folyamán 2021. december 31-ig hosszabbította meg.

Az osztalékkifizetés korlátozás alól az érintett pénzügyi intézmények szigorú feltételek teljesítése esetén eddig is mentesülhettek. 

Akkor volt erre lehetőségük, ha a kifizetés utáni elsődleges tőkeszintjük arányosan csak minimális mértékben csökkent, tőkepufferük elvárt magas szinten maradt, nem állt fenn náluk értékvesztés-hiány, illetve üzleti kilátásaik megfelelőek voltak az MNB-hez benyújtott és felülvizsgált információk alapján.