Legalább 30 bázisponttal emelheti meg az elemzői várakozások szerint az alapkamat mértékét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A délutáni döntéssel így 2,1 százalékról 2,4 százalékra nőne az alapkamat. Ilyen magasságban egyébként legutóbb 2014. májusában járt a magyar akkor azonban kamatcsökkentési ciklus zajlott épp, nem pedig emelési. 

A VG-nek nyilatkozó elemzők szinte egyöntetűen emelést várnak most is, annak ellenére is, hogy ennek már effektív hatása kevés van, hiszen az irányadó ráta szerepét lassan egy hónapja átvette az egyhetes betét kamata, amely most csütörtökön ismét emelkedhet majd 3,3 százalékról, illetve a következő hetekben még tovább emelkedhet. Ehhez persze az is kell, hogy ma a kamatfolyosót tovább szélesítse a jegybank monetáris tanácsa. 

Fotó: FANATIC STUDIO / Science Photo Library via AFP

Emellett több más, fontos döntés is születhet a mai kamatdöntő ülésen. Például az állampapír-vásárlási programról és a Növekedési kötvényprogramról (NKP), amelyeket akár végleg ki is vezethet a jegybank. 

A kamatemelés indoklásakor pedig, várhatóan 15 órakor a jegybank ismertetheti a csütörtökön megjelenő inflációs jelentés friss számait, amelyekből világosabb képet kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen évre is számíthatunk 2022-ben. 

A forint egyébként minimális erősödéssel indított a reggeli órákban az euróval szemben, a tegnapi gyengélkedést viszont még nem tudta korrigálni a magyar fizetőeszköz: jelenleg 367,6 forintba kerül egy euró. 

A jegybank minden eszközt bevet az letörésére

Az egyhetes felső határát a mindenkori kamatfolyosó felső széle jelenti. Amint kiérünk ebből a turbulens időszakból, az alapkamat szintje ismét összeér az egyhetes betéti rátával. Le fogjuk győzni az inflációt, bármilyen hosszú út is áll még előttünk – mondta a VG-nek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.