Több új rendelet, illetve törvénymódosítás is életbe lépett, miután december 24-én este bekerült a Magyar Közlönybe, amely szenteste rögtön két számmal jelent meg. 

Döntés született például az építőanyagok kiviteli tilalmának meghosszabbításáról. Az eredeti rendelkezés alapján január 3-án lejárt volna a tilalom, így még időben sikerült módosítani.  A gazdaság újraindítása érdekében meghozandó, az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárás és egyéb intézkedések új határideje így 2022. június 30. lett. 

Fotó: Shutterstock

A Széchenyi Pihenőkártyák felhasználásának alkalmazását is módosították a veszélyhelyzetre hivatkozva, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök megígérte napokkal korábban. 

Így a SZÉP-kártyákkal februártól élelmiszerboltokban is lehet vásárolni a vendéglátás alszámla terhére, de csak élelmiszert, 

alkoholtartalmú folyadékokat, valamint dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket nem. 

A lehetőség egyelőre május 31-ig tart. 

Fotó: Magyar Közlöny

Szintén megjelent a rendelet a kamatstopról is, amelynek várható hatásairól a vg.hu is többször beszámolt már. Mint ahogy arról is, hogy a Magyar Bankszövetség kifejezetten nem támogatja annak bevezetését. 

A rendelet értelmében 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig az e rendelet hatálybalépését követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat úgy kell megállapítani, hogy a referencia-kamatláb mértéke a 2021. október 27. napján érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb - olvasható a Magyar Közlönyben. 

A rendelet külön kitér arra is, hogy a tőke- és kamattartozást nem lehet az e rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. 

A módosult fogyasztói kölcsönszerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes. Az új referencia-kamatlábról a bankoknak január végéig kell tájékoztatniuk az adósokat.