Közleményben reagált a Magyar Bankszövetség a kormány kamatbefagyasztására. Mint ismert: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy kamatstopot vezetnek be a jelzáloghiteleknél, a kamatokat január elsejétől az októberi szinten kell fixálni, egészen június végéig. 

Ezzel több tízmilliárd forintot hagy a családok kasszájában a kormány. 

A bankszektor meghatározó feladata a gazdaság hosszú távon kiszámítható és fenntartható finanszírozása, melynek működését piacgazdaságban maga a piac tudja leghatékonyabban biztosítani. A magyar bankszektor tevékeny szerepet vállalt a járvány elleni küzdelemben, ezen időszak alatt a pénzforgalmi szolgáltatások fennakadások nélkül működtek, míg az új hitelezés rekord szintet ért el. Ennek is köszönhetően “sikerült együtt” a V alakú gazdasági kilábalás. 

A magyar pénzügyi szektor a hitelintézetek járványügyi különadójának befizetésével és Európa leghosszabb moratóriumának nyújtásával is - mint senki más -  járult hozzá a járvány elleni védekezéshez. A Magyar Bankszövetség meglepetéssel értesült a tegnap bejelentett kamatstopról

– olvasható a bankszövetség közleményében. 

Fotó: Shutterstock

A szervezet kiemeli: a bankszektor az elmúlt években a jegybankkal együttműködve az érintett ügyfeleknek évente felkínálta az átváltást a fix kamatozású hitelekre, az új hiteleknél pedig kifejezetten erőltette a több évre fixált kamatozású hiteltermékek alkalmazását. Ennek a szükségességére többször fel is hívta a közvélemény és az ügyfelek figyelmét. A fentiek miatt a Bankszövetség nem tudja támogatni a kamatok ideiglenes fixálását a magyar bankszektor kárára azon ügyfeleknél, akik a többszöri felhívás ellenére is a kockázatosabb, változó kamatozású hitelek mellett döntöttek.

A fixesítés lehetősége változatlanul és folyamatosan rendelkezésre áll az ügyfelek számára, amely a kamatnövekedés elleni védelmet hosszabb távon is nyújtja, ugyanis a kamatstop, ideiglenesen, csak 2022. június 30-áig biztosítja az alacsonyabb kamatot! – írta a Magyar Bankszövetség, amelynek elnöke nemrég részletesen is mesélt a bankok helyzetéről a VG-nek adott interjújában.