Bár a valóban jól jár azzal, hogy a jövő hónaptól a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni, szó sincs arról, hogy ez egy turizmusellenes lépés lenne – mondta a VG érdeklődésére Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. Mint ismert, a kormány

annak a lehetőségét teremtette meg, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-től május 31-ig hideg élelmiszerre is lehessen költeni.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

Ugyanakkor mivel a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő zsebek közötti átjárhatóság az év végéig fennáll, mindegyik alszámla igénybe vehető fizetéskor az élelmiszerboltok pénztáraiban. A szakember szerint a fő cél az, hogy ne vesszen el – az államra visszaszállva – a SZÉP-kártyákon lévő pénz azok számára sem, akik a koronavírus-járvány idején nem tudnak, vagy nem akarnak étterembe, szállodába menni, illetve egyéb szabadidős programon részt venni, például azért, mert tartanak a vírusfertőzéstől, s annak lehetséges következményeitől. Az MNKSZ főtitkára szerint ennél praktikusabb megoldást az összeg elköltésére nehéz lett volna találni, hiszen élelmiszerre ugyanúgy mindenkinek szüksége van.

A vendéglátás alszámlára az általános szabályok alapján legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ez lenne a plafonérték, ha élelmiszer-áruházban szeretnénk vásárolni. Az újonnan és a már korábban folyósított összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három SZÉP-kártyás alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlására. Viszonyításképpen: a Pénzügyminisztérium közlése szerint

az eddigi tapasztalatok alapján a feltöltések 70 százaléka ment a vendéglátás alszámlára, 20 százalék a szálláshelyre, míg a fennmaradó 10 százalék célozta csak a szabadidős szolgáltatások igénybevételét.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásaival összefüggésben módosultak azonban az egyes alszámlákra utalható keretösszegek 2020-ban, illetve 2021 első felében. Ennek megfelelően a 800 ezer forintos elméleti plafon úgy állt össze, hogy legfeljebb 400 ezer forintos éves keret fordítható szálláshely-szolgáltatásra, 265 ezer vendéglátásra, 135 ezer pedig szabadidős tevékenységre.

A SZÉP-kártyás változás alkalmazhatósága tevékenységi körhöz kötött, azokat érinti, akik élelmiszer-, illetve élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelmet folytatnak. Aki megfelel a paramétereknek, az igyekszik minél szélesebb körben tájékoztatni a vásárlókat a levásárlás lehetőségéről a következő négy hónapban – mutatott rá Neubauer Katalin. Az érintett vállalkozásoknak mindenekelőtt fel kell venniük a kapcsolatot a három kártyakibocsátó intézménnyel, így az OTP, a K&H és az MKB Bankkal. A felkészülést szolgálja a január hónap, ami egyben egy adminisztratív előszoba. Aki ez idő alatt megköti a szükséges beváltási szerződéseket, az ugyanazon a terminálon SZÉP-kártyás fizetéseket is bonyolíthat, amelyen eddig a bankkártyás tranzakciók futottak át. A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint

ez egy nagy lehetőség a szektornak, a vállalkozások többsége bizakodóan tekint a következő hónapokra. Úgy látja, ez abban a tekintetben mindenképpen előremutató intézkedés, hogy nem ég el a SZÉP-kártyákon felhalmozott összeg, hanem a dolgozók saját szándékaik szerint használhatják fel azt.

A bankok azonban fokozott terhelésre számíthatnak, miután január végéig nagy roham várható, ráadásul a franchise rendszerekhez tartozó kereskedelmi egységeknek külön-külön kell szerződniük a kibocsátókkal.