Komoly zavarokra lehet számítani a magyar munkaerőpiacon az óriási szakemberhiány miatt – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László emellett egy másik égető problémára is rávilágított mégpedig, hogy számos olyan szakma van, ahol alig van utánpótlás. Kevés az autószerelő, a szobafestő-mázoló, a tapétázó, de villanyszerelőnek vagy bútorasztalosnak is egyre kevesebben tanulnak. Ezen a helyzeten álláspontja szerint a és a szakmunkás bérminimum jelentős emelése sem változtat.

Nem ebben látnám a megoldást. Hiába fog radikálisan, közel 20 százalékkal emelkedni a minimálbér és a garantált bérminimum, ez nem tudja teljes mértékben pótolni azt a kereseti lemaradást, amit például a tőlünk nyugatabbra lévő országokhoz képest tapasztalunk

– mondta a VOSZ főtitkára.

Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság

A magasan képzett munkaerőből is hiány van az országban – hívta fel a figyelmet a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László szerint ez azonban nem pusztán bérkérdés, az okok inkább a munkakörülményekben keresendők.

„A munkavállalók már érzékenyek arra, hogy milyen munkakörülményeket, milyen feltételeket biztosít a munkáltató a munkavégzéshez, ez is egy nagyon fontos szempont akkor, amikor valaki munkahelyet választ. Lényeges a munkaidő beosztása, például az, hogy mennyire tud alkalmazkodni a családi élethez, a gyerekneveléshez vagy akár a családalapításhoz. Ezt különböző életszakaszokban az emberek nagyon erősen mérlegelik, és nyilvánvalóan oda mennek, ahol számukra a legkedvezőbb körülményeket találják. Újdonság, hogy a távolság is nagyon meghatározó lett: lényeges, hogy a lakóhelytől milyen messze van a munkahely, mennyit kell naponta utazással tölteni” – sorolta.

A magasan képzett mérnökök vagy informatikusok válogatnak a munkahelyek között. A fiatalok főként azokat az állásokat részesítik előnyben, ahol rugalmas és családbarát a munkaidő, és van lehetőség az otthoni munkavégzésre.