Magyarországon a tavaly decemberi adatok szerint 6728 olyan gyermek élt, aki mindkét szülőjét elvesztette, vagyis teljesen árva. Információk szerint egy évvel korábban 6994 teljes árva kapott ellátást a Magyar Államkincskártól (MÁK). Az árvaellátás minimális összege 2022. január 1-től 24 250 forintról 50 ezer forintra emelkedett. A minimumellátás duplájára emelése 8,1 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal növeli az idei kiadást a rendszeres ellátásokra. Az árvaellátásokra összesen 38,6 milliárd forintot tervez 2022-ben a Nyugdíjbiztosítási Alap. A előtti összes ellátáson belül az árvaellátás 10 százalékot tesz ki.

Fotó: Shutterstock

Az ellátás havi minimumának emelése közel 40 ezer embert érint. Az 50 ezer forint alsó határ nemcsak az újonnan, hanem a korábban megállapított ellátások esetében is érvényes – közölte az államkincstár. A járandóságot január 12-én folyósítják első alkalommal.

Mindkét szülő halála esetén az árvaellátás mértéke 60 százalékos, vagyis nem jogosult dupla összegű minimumellátásra, aki mindkét szülőjét elvesztette. 

A juttatást azon szülő tényleges vagy kalkulált jövedelme vagy ellátása alapján számítják, amelyiknek a figyelembevétele nagyobb árvaellátást eredményez.

Tavaly decemberben Magyarországon összesen 56 359, 2020-ban pedig 55 768 fő kapott árvaellátást. Az árvaellátás fő szabálya szerint az egyik szülő halála esetén megállapított összeg a jövedelem vagy ellátás alapjának a 30 százaléka.

Az ellátás nagysága az elhunyt szülő által megszerzett szolgálati időhöz és az általa elért jövedelemhez igazodik. Felső határa eddig sem volt, és ezután sem lesz – közölte korábban a családokért felelős tárca nélküli miniszter lapunk érdeklődésére.

Ez az egyetlen hozzátartozói ellátás, amelynek minimumösszege van. E minimumnál az ellátás csak akkor lehet kisebb, ha a jogszerző kevesebbet ért el az életkora szerint előírt szolgálati időnél, ezért az ellátás csak méltányosságból állapítható meg. 

Tavaly januárban az árvaellátás átlagos összege mintegy 43,3 ezer forint volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A legnagyobb ellátást a Budapesten élők kapták, átlagosan 47,5 ezer forintot, a legkevesebbet pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: nem egészen 41 ezer forintot.