Február elsején indult a „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” alprogram – közölte a VG-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ütemekre bontott program keretein belül 2028-ig több mint 300 létesítmény bevonásával több mint 300 ezer gyermek elérése a cél. A program tesztüzemében mintegy 12 ezer óvodai nagycsoportos és kisiskolás gyermek vett részt. A Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) egy ideje már egy egész csapat dolgozik az Úszó Nemzet Program kidolgozásán – erről Szántó Dávid projektvezető beszélt a VG-nek. A Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint

évente 7,2 milliárd forintot különítenek el ebben a formában az úszásoktatásra.

A pilot program tavaly szeptemberben négy helyszínen indult, mostanra pedig már 20 uszoda kapcsolódott be. Csaknem háromezer gyerek, 83 intézmény és a vonzáskörzetekkel együtt 28 település volt érintett – részletezte Szántó Dávid. Ha 300 létesítményben megvalósul az úszásoktatás, azzal lefedik az ország 80-90 százalékát.

Fotó: Nagy Zoltán

Már 2020-ban szerettek volna elindulni a világon egyedülálló programmal, de a koronavírus-járvány miatt várniuk kellett – idézte fel a projektvezető. A mostani abban különbözik a korábbi iskolai úszóprogramoktól, hogy csak akkreditált úszásoktatók, akkreditált uszodák és gyerekszállításra akkreditált buszok vehetnek benne részt, a legfontosabb pedig, hogy a nevelési programot a Testnevelési Egyetemmel közösen dolgozta ki a MÚSZ.

Három évfolyam érintett: a nagycsoportos óvodások, valamint az általános iskolák első és második évfolyamára járó diákok.

Az iskolások a testnevelésórák keretében vesznek részt az oktatáson, három év alatt összesen 108 úszásórájuk lesz. Fontos hogy a gyerekek ez idő alatt úgy megtanuljanak úszni, hogy három különböző úszásnemben legalább 100 métert biztonsággal tudjanak teljesíteni. „Már felmértük az uszodákat, jelenleg 106 létesítmény alkalmas a program lebonyolítására” – közölte Szántó Dávid, hozzátéve, hogy az évek során a fejlesztéseknek köszönhetően az akkreditált uszodák száma remélhetőleg bővülni fog.

Az oktatókat a sportági szakszövetség választja ki, az úszástanítást valódi szakemberekre, vagyis olyan testnevelő tanárokra, úszásoktatókra és úszóedzőkre bízzák, akik részt vesznek a MÚSZ speciális továbbképzésén. Az oktatók többsége teljes állásban végzi majd a munkáját. Minden iskolának vagy óvodának, amelyik bekerül a programba, autóbusszal 20 percen belül elérhetőnek kell lennie az uszodától. A projektvezető elmondta: a gyerekek szállítására kiírt tendert az Inter Tan-Ker Zrt. nyerte. A nagykövet Egerszegi Krisztina, és bár az ötszörös olimpiai bajnok kivonult az úszósportból, amikor a pályafutását befejezte, most nemcsak a nevét adja a programhoz, hanem felkeresi a helyszíneket, részt vesz a szervezői üléseken, mindenről kikérik a véleményét, sőt az oktatók munkáját is megnézi – aktívan foglalkozik a programmal.