Az tagállamai lezárták a légteret az orosz gépek elől, amibe a menetrend szerint közlekedő és charter járatokon túl a magángépek is beletartoznak - jelentette be az Európai Bizottság elnöke vasárnap. A tiltás elrendelése előtt többek között a Air Baltic, a Finnair, a LOT Polish Airlines, az Air France-KLM és Austrian Airlines is beszüntette orosz járatait az Airportál.hu információi szerint. Vasárnap törölte oroszországi járatait a Wizz Air is.

Az EU tiltására Oroszország szintén tiltással válaszolt, már szombaton a tranzitjáratokra vonatkozóan kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Hétfőn pedig 36 ország, köztük Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Olaszország, és Magyarország légitársaságait is kitiltotta az orosz légtérből. A BBC közölte az orosz légiközlekedési felügyelet közleményét:

Az európai államok által az orosz légitársaságok által üzemeltetett és/vagy Oroszországban bejegyzett kereskedelmi utasszállító repülőgépek járataira vonatkozó, európai államok által elrendelt tilalom megtorló intézkedéseként 36 ország légitársaságai számára a nemzetközi joggal összhangban korlátozás kerül bevezetésre.

Február 28. 00:00 órától március 6. 23:59-ig Magyarország légterébe nem repülhetnek be, ki, illetve át az Oroszország által üzemeltetett, ott regisztrált vagy orosz tulajdonú légijármű, kivéve a humanitárius, kutató-mentő, vészhelyzetben lévő vagy légügyi hatósági engedéllyel rendelkező járatokat

Fotó: MARCUS BRANDT

- tájékoztatta a Világgazdaságot a Budapest Airport. Az Aeroflot honlapján az áll, hogy az immár törölt, Ljubljanába, Szófiába, Bukarestbe, Rigába, Prágába, Varsóba, Londonba, Dublinba és Kisinyovba eredetileg indult, március végéig foglalt járatok miatt a károsult utasok jogosultak a visszatérítésre vagy a következő időszakra vonatkozó repülési időpont módosítása, illetve lehetőség van az orosz légitársaság aktuális menetrendjéből az európai repülőterek alternatív repülőterekre történő átirányítására.

Egy orosz repülőgép megsértette a kanadai légteret

Egy orosz utasszállító repülőgép berepült Kanada légterébe, annak ellenére, hogy Kanada tiltja, hogy orosz repülőgépek lépjenek be a területére.

A Wizzair és az Aeroflot minden, Budapestről korábban elérhető, orosz célállomású járatának törlése heti 20 járatot érint. Budapestről korábban 6 orosz reptér volt elérhető: Kazan, Szentpétervár, Moszkva (3 repülőtér) és Jekatyerinburg. Aki jelen körülmények között akar Budapestről Moszkvába repülni, az legkevesebb egy átszállással teheti ezt meg a Turkish Airlines és a Pobeda vagy Aeroflot légitársaságok, illetve a Pegasus Airlines és a RusLine légitársaságok szolgáltatásait igénybe véve a Skyscanner pénteki utazásra vonatkozó ajánlatai alapján. Két átszállással az Eurowings, a Wizz Air és a Pegasus is repül, Európán belül kölni, londoni, illetve isztambuli átszállással, minimum 15 órás menetidővel.

Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, 2022.02.23-án  Forrás: Magyar Nemzet   Fotó: Éberling András

Az ukrán légtérzár miatt polgári utasszállító járatok továbbra sem közlekednek Ukrajnába. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 5 ukrán repülőtér volt elérhető a Wizz Air és a Ryanair üzemeltetésében: Kharkiv, Kiev, Lviv, Odessa és Zaporizhia, összesen heti 15 járattal. Az átrepülő járatok elkerülik Ukrajna és Moldávia légterét, Románia-Bulgária-Törökország útvonalon közlekednek.

Az orosz légitársaságok a Cirium elemzőcég kimutatásai alapján összesen 980 utasszállító repülőgépet üzemeltetnek; több mint 500 gépet lízingelnek külföldi cégektől, így a lízingdíjak kifizetése is kérdéses lehet az ágazati szereplők számára. Az Aeroflotnak a cég honlapján megjelenő információk szerint 186 gépe van, legtöbb Airbus A320-as, Boeing 737-800-as és Boeing 777-300ER típusú repülőgép, de üzemeltet kilenc orosz gyártmányú Szuhoj Superjet 100 regionális repülőgépeket is. A gépek átlagos életkora 6,2 év. Az Aeroflot 2013-tól 2019-ig folyamatosan nőtt a bevétele, azonban 2020-ra az egy évvel korábbi 678 milliárd orosz rubelnyi bevétele 302 milliárdra csökkent a statista.com adatai szerint.