Új fejezet kezdődik a Budapestre érkező menekültek ellátásában – írja a Migration Aid a Facebook-oldalán. Az ukrán menekülteket szállító vonatok csak Kőbánya felsőig közlekednek, onnan buszokkal viszik őket a BOK (volt Syma) csarnokba.

A BOK csarnok az új menekültellátó hely

Pénteken közölte a Miniszterelnökség, hogy március 21-től új tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a BOK „B” csarnokban. Kiemelték: a kormány felkészült a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére, ezért a Keleti pályaudvar szomszédságában újabb nagy méretű tranzitváró megnyitásáról döntöttek, amelyben többek között olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés. 

Az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtanak, valamint menedékes státussal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is lesz lehetőség.

A csarnokban helyet kapnak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az étel-italból, tisztálkodószerekből, pelenkából álló adományokat adják át a rászorulók részére. 

A menekültek közlekedését is segítik: kihelyezett MÁV nemzetközi jegypénztár nyílik a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Kelet és Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

 

Fotó: Migtation Aid Facebook-oldala

Az ukrajnai háború elől menekülve 1871 ember, köztük 717 gyermek érkezett vonattal a fővárosba vasárnap – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 20 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá. Emlékeztettek: a BRFK és a Készenléti Rendőrség a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásukért, szállításukért, elszállásolásukért a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – áll a közleményben.