Magyar gazdaság

A háború a folyó fizetési mérlegre is jelentős hatással van

Jelentős hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg 2021-ben, ám a Takarékbank szakértője szerint a jövőben ismét javulhat az egyenleg.

A tavalyi negyedik negyedévben 2,452 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg és ezzel az éves deficit 4,736 milliárdra nőtt a 2020-as 1,558 és a 2019-es 1,018 milliárd euró hiány után – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A tőkemérleg egyenlege a negyedik negyedévben 1,878, az év egészében 3,882 milliárd euró aktívumot mutatott. Ezzel az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző és a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási igény a negyedik negyedévben 574 millió, az egész éveben 853 millió euró lett, az előző évi 1,234 milliárd euró szufficittel szemben. A reálgazdasági tételek 1,170 milliárd euró aktívummal zárták a múlt évet az előző évi 2,869 milliárddal szemben. Az áruforgalomhoz kapcsolódó fizetések deficitje 3,811 milliárd euróra nőtt az előző évi 1,198 milliárdról, a szolgáltatások kereskedelmének többlete 4,981 milliárdot tett ki az egy évvel korábbi 4,068 milliárddal szemben. Az elsődleges jövedelmek kiáramlása 4,981 milliárd euró volt tavaly, ezen belül a külföldiek működőtőke-befektetései alapján hazautalt profit 6,555 milliárdot tett ki, míg 2020-ban éppen hatmilliárd volt.

Fotó: Shutterstock

Az orosz–ukrán háború miatt az idén jelentős bizonytalanság övezi a folyó fizetési mérleg alakulását. Egyfelől a meredeken emelkedő energiaárak miatt szignifikánsan romlik a cserearány, ami érdemben rontja a külső egyensúlyt. Másfelől a bizonytalanná váló külső kereslet, a vásárlóerő várható romlása a főbb exportpiacainkon, a beszállítói láncok háború miatti megszakadása pedig akadályozhatja a folyamatos termelést

– értékelte az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Hozzátette: az idén biztosan tovább romlik a folyó fizetési mérleg, de ennek nagyságrendjét érdemben befolyásolja a háború időtartama, kimenetele, a további szankciók vagy azok esetleges későbbi enyhítése, az energia- és nyersanyagárak kiszámíthatatlan alakulása. A szakember úgy véli, a háború miatti bizonytalanság és a külföldi vásárlóerő várható csökkenése, valamint az orosz és ukrán turisták kiesése miatt az idegenforgalom kilábalása is lelassulhat, bár a tavalyi évhez képest messze jobban alakulhat, javítva a szolgáltatások egyenlegét. A következő években azonban ismét javulhat a folyó fizetési mérleg egyenlege, részben az áru-, részben pedig az idegenforgalom fokozatos helyreállásának köszönhetően, miközben új exportkapacitások üzembe helyezése adhat lökést az exportnak.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Takarékbank folyó fizetési mérleg
Kapcsolódó cikkek