A szerződésszám 0,43, a díjbevétel 3,42 százalékkal nőtt, míg a tőkefeltöltöttség 14,7 százalékkal csökkent a magyar biztosítók piacán 2021. IV. negyedévében az előzőhöz képest – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) sajtótájékoztatóján elhangzott, bár van némi eltérés a két szervezet adatai között, főképpen azért, mert az MNB-nél a fióktelepek nem szerepelnek a számításban, abban a két statisztika megegyezik, hogy 

2021-ben az előzetes várakozásoknak megfelelően 1300 milliárd forintos díjbevétel felett, 10,42 százalékos (a Mabisz adatai szerint 10,78-os) növekedéssel zárt a szektor.

Fotó: MEHMET YILMAZ / AFP

A korábbi évektől eltérően tavaly az élet üzletág díjbevételei gyarapodtak nagyobb ütemben, 13,9 százalékkal, 634 milliárd forintra. Ezzel szemben a nem élet területen a díjbevételek 8,2 százalékkal, 742 milliárdra emelkedtek. A díjbevétel-növekedést leginkább az indexálások és az élet egyszeri és eseti befizetések okozták. Kimagasló mértékben a kockázati életbiztosítások díjbevétele nőtt 2021-ben, összesen mintegy 48,6 százalékkal. A nyugdíjbiztosítások növekedése már valamivel a teljes élet ágazat bővülése alatti, összesen 13,4-es. Az indexhez vagy befektetési egységekhez kötött életbiztosítás 15,8 százalékkal nőtt.

Az egészségbiztosítások pedig igen jelentős mértékben, 48,6 százalékkal emelkedtek tavaly.

A nem élet termékek közül a vállalati vagyonbiztosítások (kivéve kkv-k) díjbevétel-növekedése volt a legmagasabb, 18,5 százalékos. A lakossági vagyonbiztosítás 7,9, a kgfb 3,3, a casco 9,4 százalékkal nőtt. Ez a négy termék a nem élet ágazat díjbevételének 81 százalékát adja.

Pandurics Anett, a Mabisz elnöke szerint a koronavírus-válság felerősítette a takarékoskodás és öngondoskodás szerepét, ráadásul az utazásokra el nem költhető források egy részét is megtakarította a lakosság.

Hozzátette, a kgfb kapcsán érdemes kiemelni, hogy a járvány következményeként a kárgyakoriság kedvezőbben alakult, ám a kárinfláció is hatással van a díjszintekre, a moderált díjnövekedést csak átmeneti jelenségnek véli.

Pandurics Anett hangsúlyozta, az orosz–ukrán háború nem befolyásolja a hazai piacot, minden szereplő tőkeerős és stabilan működik, a közvetett hatásokat viszont senki sem tudja megítélni. A szomszédban zajló konfliktusra utalva megjegyezte, a prioritások átrendeződtek a szektorban, mindenki próbál segíteni az Ukrajnából menekülőknek. A Mabisz azt már korábban közölte, hogy a Magyarországra érkező ukrán honosságú gépjárműveknek rendelkezniük kellene a biztosítójuk által kibocsátott zöldkártyával, ennek hiányában a hazánkba érkezőknek a határon kell határbiztosítást kötniük, amelynek normál tarifája személygépkocsik esetében egy hónapra kilencvenezer forint lenne. Tekintettel a háború nyomán kialakult kaotikus helyzetre és a menekültek körülményeire, a biztosítók átvállalják a díj túlnyomó részét, és jelképes összegért, havi ezer forintért biztosítanak fedezetet a jelenlegi rendkívüli állapotok fennmaradásáig a személygépkocsival érkezőknek. Ezenfelül Pandurics Anett bejelentette, 

az elmúlt tíz év legnagyobb mabiszos támogatása jegyében 10 millió forintot utalnak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, a magyar biztosítók pedig eddig 135 milliót ajánlottak fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az miatt a lakosságnak érdemes figyelnie az alulbiztosítottságra a lakáspiacon, nem árt korszerűsíteni a szerződéseket.