Az orosz–ukrán háború kitörésének napján mindhárom magyarországi nagy távközlési cég bejelentette, hogy ügyfelei ukrajnai partnerhálózatokon forgalmazott 

roamingdíjait, valamint a Magyarországról kezdeményezett mobil- és vezetékes ukrán hálózatba irányuló nemzetközi hívások, sms-ek díját is teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírják. 

A február 24-i bejelentés óta az ukrán hálózatokon roamingoló Magyar Telekom-előfizetők számában körülbelül 20 százalékos csökkenés tapasztalható – közölte a VG-vel a Magyar Telekom. A szolgáltató előfizetői által Ukrajnában indított hang- és sms-forgalom körülbelül a kétszeresére nőtt, az adatforgalom pedig a háromszorosára emelkedett az elmúlt egy hónapban. Ebben az időszakban március első heteiben volt a legmagasabb a hang- és sms-forgalom, de azóta folyamatosan csökken. Az adatroaming-forgalom pedig március eleje óta a megnövekedett szinten van. A Telekom-előfizetők Magyarországról Ukrajnába irányuló hívásforgalma a korábbihoz képest több mint a tízszeresére emelkedett – közölte a vállalat.

Fotó: Shutterstock

A Yettel (korábban Telenor) tájékoztatása szerint míg a háború első hetében az Ukrajnában roamingoló ügyfeleinek száma ugyan a harmadára esett, a roaming hívások száma 40 százalékkal növekedett közvetlenül a háború kitörése előtti időszakhoz képest, amit akkor még háromszor annyi felhasználó generált, és naponta átlagosan közel 

300 százalékkal több beszédpercet bonyolítottak le még kint roamingoló ügyfelei. 

Az elmúlt három hétben stagnált vagy enyhén csökkent az Ukrajnában roamingolók száma. A roaming hívások hosszát tekintve folyamatosan emelkedik az Ukrajnában lebonyolított, beszélt percek mennyisége. 

Az elmúlt három hét átlaga közel 40 százalékkal magasabb, mint a háború első hetében. 

A roaming hívások számában további növekedés volt a hálózaton az elmúlt három hétben, a háború kitörésének első hetéhez képest 30 százalékkal több hívást bonyolítottak le az ügyfelek. Az sms-ek száma csökkent a korábbi hetekhez viszonyítva, vélhetően a feszült helyzetben az emberek a telefonálást részesítik előnyben az sms-sel szemben. Az adatforgalmat tekintve folyamatos a növekedés, közel négyszeresére emelkedett az elmúlt három héten forgalmazott adatok átlagos mennyisége a háború első hetéhez képest. 

Az utóbbi három héten a Magyarországról ukrán telefonszámokra indított nemzetközi hívások átlagos hossza majdnem a duplájára emelkedett a háború első hetének átlagához képest, és ez folyamatosan növekszik, 

a háborút megelőző időszakhoz képest már közel tízszeres a növekedés. 

A hívások darabszáma nagyjából stagnál, illetve enyhén csökkent az elmúlt három hétben a háború első hetéhez képest. A Magyarországról ukrán telefonszámokra küldött sms-ek átlagos száma az elmúlt három héten enyhe növekedést mutat a háború első hetéhez képest, amikor az sms-ek száma háromszorosa volt a februári hetekhez viszonyítva – közölte a Yettel.

A Vodafone Magyarország tájékoztatása szerint a hálózatából Ukrajna felé kimenő összesített nemzetközi hívásforgalom, vagyis a szolgáltató ügyfelei által indított hívások és a hálózatán roamingtevékenységet folytató ukrán SIM-kártyák forgalma február 24-én ugrásszerű növekedésnek indult. 

Az eddigi legforgalmasabb nap március 8. volt, 

amikor a korábbi, ebben az irányban megszokott átlagos percmennyiség 24-szeresét bonyolították le az ügyfelek. Mostanra a korábbi napi átlagos érték 22-szeresét elérő szinten stabilizálódott a nemzetközi hívásforgalom Ukrajna irányába.