A készülékcsere-támogatási programban folyamatosan érkeznek az igények, eddig több mint négyezret regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Ezek közel 90 százalékát már elfogadta, a támogatást elszámolta, 10 százaléknál pedig hiánypótlásra van szükség – közölte a VG kérdésére az NMHH. Az igénylések jelentős részét Budapesten adták be, majd a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban élnek a legtöbben a csere lehetőségével. Hajdú-Bihar, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valamivel magasabb az igénylések száma, a legkevesebb cserére eddig Tolna és Nógrád megyében került sor.  

A legtöbb csere a bruttó 25–50 ezer forintos és az 50–75 ezer forintos készülékeknél történik, ezek a legnépszerűbb kategóriák. 

Az új cserekészülékek átlagára 55 ezer forint körüli. Aki azonban kevesebbet szándékozik költeni egy modern mobilra, bőven talál akár 20 ezer forintos új készülékeket is. A mobilszolgáltatók és a kereskedők gyakran kínálnak egyedi akciókat, kedvezményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy ne legyen jelentős anyagi teher az új mobilkészülék megvétele.

Fotó: sam74100

A Samsung telefonok nagyon népszerűek, a Galaxy sorozat (A12, A22, A32) darabjait sokan választják, ezenkívül leggyakrabban a Xiaomi, Nokia, Alcatel és ZTE mobilkészülékeit vásárolják meg a támogatási program igénylői – közölte lapunkkal az NMHH.

A csereprogram február 14-én indult, és minden magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személy részt vehet benne, aki rendelkezik olyan használt 3G-s készülékkel, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra vagy sms küldésére, illetve fogadására használt. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg. Ha marad a támogatási keretből, akkor májustól következnek a még régebben gyártott 2G-s készülékek.

Mintegy 700 helyszínen lehet cserélni

A tavaly bejelentett program a telefonok forgalmazásával foglalkozó cégek regisztrációjával kezdődött. Csaknem 50 cég jelezte részvételét, amelyek összesen mintegy 700 kereskedelmi pontot üzemeltetnek országszerte. Ezek között a nagy távközlési szolgáltatók éppúgy megtalálhatók, mint az elektronikai áruházláncok, hipermarketek és kicsi, független kereskedők. A cégek esetében elsődleges feltétel volt, hogy a kereskedő tartson készleten 4G-képes mobilkészülékeket, rendelkezzen minimális informatikai infrastruktúrával, hogy a csereprogram online adminisztrációját és a szükséges dokumentumok szkennelését el tudja végezni.

A legfeljebb 3G-képes telefonok cseréjére azért van szükség, mert a távközlési szolgáltatók kivezetik a 3G technológiát, és az így felszabadult frekvenciasávokat kapacitásbővítésre és korszerűbb technológiákra használják majd.