Bővült a Karcagi Ipari Park Kft. üzleti infrastruktúrája, ennek részeként új poliuretán hab hulladékhasznosító üzemet adtak át, a 2,3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 920 millió forint támogatással járult hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az új, 5000 négyzetméteres csarnokban a hulladékhasznosító üzem innovatív technológiát alkalmaz egy eddig elégetéssel megsemmisített veszélyes hulladék, a PUR-por újrahasznosításához. Ennek lényege, hogy a hűtőgépek szigeteléseként használt PUR-port a homokot kiváltva töltőanyagként alkalmazzák útépítési elemekhez és idomokhoz. A technológia környezetkímélő módon működik, a termeléshez szükséges energia jelentős részét napelem-park szolgáltatja.

Fotó: Adam Szekely / ipariparkinfogroup.hu

A hat beruházási elemből álló (két ipari csarnok, PUR-por géppark és napelemparkok) összehangolt fejlesztési csomag összesen 2,3 milliárd forintba került a tulajdonosi körnek, az ipari park az üzleti infrastruktúrájának bővítése során több mint 1,3 milliárd forint összköltségvetésű beruházásához csaknem 695 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A beruházás finanszírozásához az ipari park mintegy 327 millió forint saját erőt biztosított, és ezen felül igénybe vett további 420 millió forint hitelt.

A támogatásból a Karcagi Ipari Park összesen 5070 négyzetméter alapterületű raktárt és ipari csarnokot épített fel, infrastruktúrát épített ki. A csarnokfejlesztéshez kapcsolódott egy 490 kilowattpeak teljesítményű napelempark létesítése is, amely a beruházás eredményeképpen betelepülők áramellátását biztosítja. A beruházás részét képezte a szükséges tűzivíztározó megépítése is.

A támogatásból felépített csarnokokat a szakmai befektetők bevonásával létrehozott E-PUR Hulladékhasznosító Kft. veszi bérbe. Az E-PUR Hulladékhasznosító Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán több mint 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt teljes költségvetése 510 millió forint, amelyből komplex hulladékhasznosító gépsort vásároltak.