Megoldhatatlan feladat elé állította a Tungsramot a pandémia, a globális ellátási nehézségek és az ukrajnai háború, ezért azonnali kormányzati támogatásra szorulnak, mondta az Indexnek adott interjújában Jörg Bauer, cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

Szerinte az energiafüggőség és az energiaárak emelkedése, a nyersanyag- és alkatrészhiány, az importfüggőség teljes összeomlással fenyegető veszélyt jelent az európai iparra, benne a magyar iparra. 

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ráadásul ez nem csak az orosz–ukrán háború hatása, hanem a két éve zajló folyamatos válságé, amely a koronavírussal kezdődött, és az újabb és újabb csapások miatt nem lehetett kilábalni belőle.

Közvetlen hatások között kiemelkedő az energia-áremelkedés, amely elmaradt vagy kisebb mértékű az USA-ban és Ázsiában, vagyis Európa jelenleg sokat vesztett versenyképességéből e régiókkal szemben. Ha ez a helyzet fennmarad, nagyszámú cég bukhat el, és ennek nyomán a dominóeffektus romba döntheti akár az egész európai ipart is.

figyelmeztetett Jörg Bauer.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Szerinte a kormányzat részéről kétféle segítség jöhet szóba. Az egyik az állami, önkormányzati megbízások, különböző energiahatékonysági programok révén. Ez a jelenlegi gazdasági környezetben egy „win-win” helyzetet eredményezne, amin mindenki csak nyerne – kisebb fogyasztás, jobb minőségű világítás, ami jó a környezetnek és a városlakóknak egyaránt.

A másik lehetőség a kormányzati pénzügyi támogatás. Az Európai Bizottság alapvetően engedélyezi a tagállamoknak, hogy támogassák azon cégeket, amelyeket közvetlenül érint a háború – például a magas energiaigényű tevékenységet végző vállalkozásokat. Ennek eszköze lehet vissza nem térítendő támogatás vagy tőkeinjekció is.