Ismét madárinfluenza pusztít több megyében is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdai közleménye szerint. A hivatal laboratóriumában két Békés megyei hízólúdtelepen, egy tenyésztyúk-állományban, valamint egy Csongrád-Csanád megyei lúdállományban igazolták a kórokozó jelenlétét, de Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség. Az érintett telepek felszámolása folyamatban van. Az új kitörések által érintett telepeken több mint 65 ezer baromfi található.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Békés megyében Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban és egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen tűnt fel a megemelkedett elhullás, felkeltve a madárinfluenza gyanúját, ezeken a helyszíneken 43 ezer baromfit tartottak. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. Mindegyik helyszínen beigazolódott a madárinfluenza magas patogenitású H5N1 altípusának jelenléte, ezért az állományokat felszámolják.

A Békés megyei gazdaságok körül 3km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú megfigyelési körzetet alakítottak ki, míg Csongrád-Csanád megyében a hatóság kockázatelemzés alapján a kötelezően előírt 10 km sugarú megfigyelési körzet bővítése mellett döntött. A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A kitörésről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat.

A Békés és Csongrád-Csanád megyei eseményeken túl a múlt héten Bács-Kiskun megyében is tovább tombolt a járvány, ezért ott is bővíteni kellett a felügyeleti körzeteket.

A hivatal ezúton is felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

A madárinfluenzával kapcsolatos további, aktuális információkról a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak.

Újra felütötte a fejét a madárinfluenza Magyarországon

Ismét a magas patogenitású madárinfluenza- vírus jelenlétét igazolta Bács-Kiskun megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.