Önálló egészségügyi minisztérium visszaállítására tett javaslatot Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke  Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében. 

Fotó: Löffler Péter

Kiemelte: az előző kormányzati ciklusban történelmi jelentőségű, minden eddigit meghaladó mértékű orvosbéremelés történt, ugyanakkor a bérfejlesztésből a szakdolgozók kimaradtak és ha a bérfejlesztés utóbbi szektorban is megtörténne, az növelné a szakdolgozói hivatás megbecsülését és biztosítaná az utánpótlást is.

A hazai egészségügy ellátási minősége, hozzáférése, teljesítménye nem javult, sőt számos területen romlott az elmúlt időben, ami a COVID-járványnak is köszönhető

 – írja Kincses Gyula.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ahhoz, hogy érdemben javuljon a lakosság egészségi állapota, munkakészsége, illetve az ellátás minősége, hozzáférése, komplex, programszerű intézkedésekre van szükség – véli a MOK elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége az alábbi lépéseket, feladatokat ajánlja a miniszerelnök figyelmébe:

  • Az egészségügy kapacitásainak hozzáigazítása a megváltozott szükségletekhez, megváltozott technológiai környezethez és a rendelkezésre álló humánerőforrás szerkezethez. Ez alapvetően az ellátás koncentrálását és fejlesztését jelenti a progresszivitás felső szintjein, az alapoknál pedig a lakosság közeli ellátások megerősítését.
  • A kapacitások kiegyenlítő átrendezéséhez a betegutak és ellátási kötelezettségek egyértelmű és betartatott újra szabályozására van szükség.
  • A humánerőforrás szerkezetét is át kell alakítani: több, magasan képzett szakdolgozóra, diplomás ápolóra van szükség. Ehhez elengedhetetlen a szakdolgozók bérének - érdemi, arányaiban az orvosokéhoz illeszkedő - emelése, mely növeli a hivatásuk megbecsülését és biztosítja az utánpótlást.
  • A szerkezeti átalakításnak, az ellátás minőségének biztonságának alapvető feltétele az ápolás fejlesztése, beleértve az otthoni szakápolást és a hospice ellátást. A hatékonyságjavulás, az ellátórendszer felesleges terhelésének megszüntetése érdekében szükséges a szociális ápolás leválasztása az egészségügyi ellátásról.
  • Meg kell változtatni az egészségügyben az intézményfinanszírozási rendszert. Ehhez nem elég a jelenlegi finanszírozás díjtételeinek kiigazítása, aktualizálása. Új finanszírozási és szabályozási rendszert kell bevezetni, amelynek az értékalapú egészségügy elvein kell alapulnia, beleértve a minőségkontroll elindítását.
  • Az illegális motivátor, a hálapénzrendszer helyett minőségi indikátorokon alapuló legális érdekeltségi rendszert kell kialakítani.
  • A fentiek mellett az eredményes gyógyítás feltétele a szakmai protokolloknak és minimumfeltételeknek a politikától távolított, a Magyar Orvosi Kamarát bevonó megújítása és naprakészen tartása.
  • Rendezni kell a közösségi- és a magánellátás viszonyát. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a merev szétválasztás nem működik, illetve káros. A két szféra jól szabályozott átjárhatóságát, ellenőrzött, transzparens, betegérdekű együttműködését kell elérni.
  • Ki kell teljesíteni a tervezett és elindított nemzeti népegészségügyi programokat, megvalósítva a megelőzés - szűrés - kivizsgálás – gyógyítás – rehabilitáció – gondozás egységét.
  • A gyógyításba vetett bizalom erősítése érdekében a társadalom igazságérzetével és az európai jó gyakorlatokkal összhangban jogszabályi szinten is transzparenssé kell tenni az etikai eljárásokat, hogy azok hosszútávon törvényi garanciákkal is alátámasztva a társadalom és a betegeink védelmét szolgálják.
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A Magyar Orvosi Kamarának szilárd meggyőződése, hogy a fenti problémák izolált lépésenként nem kezelhetők. Az egészségügyi rendszerek alaptulajdonsága, hogy a folyamatos korrekciók mellett időről időre érdemi, központilag szervezett átalakításra is szükség van.

A MOK elnöke a levelében emlékeztetett arra is, hogy a Semmelweis terv több mint 10 éve készült, és azóta jelentősen megváltozott a szakmai, társadalmi környezet, ezért szükség van egy új, komplex nemzeti programra. Ennek elkészítésében és megvalósításában a kamara szívesen vesz részt az egészségügy megújítása érdekében.