Kedden 4204 ember lépett be Magyarországra az ukrán–magyar határszakaszon, míg a román–magyar szakaszon 3463-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek

– közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. A rendőrség 695 embernek állított ki 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást a beléptetettek közül. A végleges okmányok beszerzéséért fel kell keresni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási hely szerint illetékes hivatalát – tájékoztatott az ORFK.

Menekültek az ukrán magyar határon – FOTÓ:MÓROCZ ISTVÁN

Hétfőn 600 menekültet, köztük 216 gyermeket fogadtak a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdai közlése szerint. A különvonatokkal érkező menekülteket a BOK csarnokba vitték buszokkal. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember elhelyezését és odaszállítását oldották meg az együttműködő hatóságok. A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkezőket, de a feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival – tudatta közleményében a BRFK.