Magyar gazdaság

Adóbevallás: az új terv szerint szinte lehetetlen hibázni

Az egyablakos adatszolgáltatás minimalizálná a hibázási lehetőséget, ami kifejezetten hasznos lenne, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2020. és 2021. évi statisztikái alapján 3 és 10 százalék között mozgott a hibásan beküldött bevallások aránya, amely bőven egymillió darab feletti rossz dokumentumot jelent – kommentálta Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere a Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb tervét, amely foglalkoztató adatszolgáltatásának jelentős egyszerűsítését ígéri. 

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a munkáltatóknak mindenképpen érdemes majd alaposan megvizsgálni a rendszerből végül kinyert információkat, megfelelő szakértői támogatással ugyanis a jogszabályok adta adó- és járulékcsökkentési lehetőségeket ki kell használni, amely nem feltétlenül jelenik majd meg közvetlenül a kiajánlott bevallásokban.

A PM javaslatának lényege, hogy a munkáltatókat terhelő, sok adategyeztetést igénylő nyomtatványalapú szisztémáját alakítanák át egy online rendszerré, amely jelentősen csökkentené az adóadminisztrációt. Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár úgy véli, több tízmilliárd forintot spórolhatnak évente a kkv-k, a cél pedig az, hogy ne a vállalkozások adminisztráljanak a hatóságok részére, hanem helyettük az egy csatornán beérkező adatokból az állam készítse el a szükséges adatszolgáltatásokat.

 

adóbevallás NAV
Kapcsolódó cikkek