Magyar gazdaság

Magyarország több mint félmillió Covid-teszttel segít három országot

Moldovának 455 ezer, Észak-Macedóniának 72 ezer, míg Montenegrónak 30 ezer antigéngyorstesztet küld Magyarország, így támogatva a három állam védekezését a koronavírussal szemben – jelentette be Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború, a régiót érő rendkívül súlyos biztonsági kihívások miatt az elmúlt időszakban jóval kevesebb szó esett a világjárványról, noha az még nem ért véget, ezért továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyi védekezésre.

Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: KKM / Facebook

Magyarország az utóbbi másfél-két évben is sokat segített más országoknak különböző eszközökkel, például oltóanyagokkal és maszkokkal, szombaton pedig több mint félmillió vírustesztet szállítunk le a két nyugat-balkáni államnak és Moldovának

– közölte a miniszter. Hozzátette, hogy az Ukrajnával szintén szomszédos Moldova Magyarország stratégiai partnere, amely jelenleg nehéz helyzetben van, mivel az ukrajnai háború kitörése óta több százezer menekült érkezett az országba.

A miniszter hozzátette, a háború súlyos kockázatot és komoly terheket jelent az Ukrajnával szomszédos országokra,

Magyarországra is már közel 700 ezer ember érkezett az utóbbi hónapokban.

 

járvány koronavírus Moldova koronavírus-teszt Észak-Macedónia pandémia covid
Kapcsolódó cikkek