Az első negyedévben meghaladta az 1069 milliárd forintot a faktorált forgalom a magyarországi piacon, ami amellett, hogy kiugró, 34,7 százalékos bővülés 2021. azonos időszakához képest, egyben új rekord is – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség honlapján közzétett adatokból. A bruttó faktorált állomány eközben 18,1 százalékkal, 350,4 milliárd forintra emelkedett éves összevetésben, a nettó állomány pedig 16 százalékkal, 281,3 milliárdra duzzadt.

factoring csúcsot döntött Stock market report. 3d illustration
Fotó: Shutterstock

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy 

a forgalom dinamikus emelkedése nem járt együtt az ügyfelek számának jelentősebb bővülésével: a szervezet által nyilvántartott aktív partnerek száma 3244 volt az első negyedévben, ami nem egészen 2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. 

Igaz, a teljes partneri körnél már valamivel nagyobb, 6,3 százalékos bővülést mutat a statisztika, majdnem pontosan 4500 ügyféllel.

A szövetség tavalyi évről közzétett részletes adatai szerint egyébként a faktoringpiac igen koncentrált Magyarországon:

a legnagyobb öt szolgáltató a forgalom 90 százalékát, a legjelentősebb tíz pedig 99 százalékát adta 2021-ben.

Ami a szolgáltatás irányát illeti, a forgalom túlnyomó részét – 92 százalékát – a belföldi faktoring tette ki, miközben az exportfaktoringé 7, az importfaktoringé pedig 1 százalékos volt. A forgalom legnagyobb részét – 60 százalékát – a nagyvállalatok adták az elmúlt évben, miközben a középvállalkozások 21, a kisvállalkozások 12, a mikrovállalkozások pedig 8 százalékkal részesedtek a tortából. (Utóbbiak forgalmon belüli súlya viszont érezhetően, 3 százalékponttal emelkedett tavaly 2020-hoz képest.)

Az ágazatok közül 2021-ben az ipar és a adta a forgalom közel négyötödét – 51, illetve 21 százalékos részesedéssel –, 

miközben a szolgáltatások súlya 12, a mezőgazdaságban érdekelt cégeké pedig 6 százalékot tett ki.