Az átvitelikapacitás-jogok felosztásához szükséges szabályozó hatósági eljárások összehangolásáról egyeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az ukrán Nemzeti Energia és Közműszabályozási Bizottság (NEURC) – derül ki a MEKH keddi közleményéből.

A tanácskozáson a két hatóság a magyar–ukrán határon történő villamosenergia-kereskedés szabályozási előfeltételeiről és az ehhez szükséges szabályok összehangolásáról egyeztetett. Miután 2022. március 16-án megvalósult Ukrajna és Moldova vészhelyzeti szinkronizációja a Magyarországot is magában foglaló kontinentális európai szinkronrendszerrel.

8192596 16.05.2022 Electricians remove parts of a power pole to rebuild power lines on one of the streets in Mariupol, Donetsk People's Republic. Alexey Kudenko / Sputnik (Photo by Alexey Kudenko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexey Kudenko / Sputnik via AFP

A párbeszéd azért is időszerű, mert noha korábban hazánk éveken keresztül importált áramot Ukrajnából, jelenleg nincs kereskedelmi áramlás a két ország között. 

Éppen ezért volt nélkülözhetetlen lépés a kereskedés elindítását lehetővé tevő tárgyalások megkezdése.

A megbeszélés során a felek kiemelt figyelmet szenteltek a kapacitásallokációs eljárásnak, a hozzá kapcsolódó módszertanok jóváhagyásával kapcsolatos feladatok végrehajtásának, valamint a közös koordináció lépéseinek. Mindkét ország képviselői egyetértettek abban, hogy a szabályok kialakítása és elfogadása során törekedni kell a magyar–ukrán határmetszéken is az európai uniós határainkon már bevezetett és sikeresen alkalmazott szabályozás minél nagyobb mértékű átvételére, így a hosszú távú kapacitásfelosztásra vonatkozó iránymutatás (A bizottság (EU) 2016/1719 rendelete), valamint az európai harmonizált felosztási szabályzat (HAR) alkalmazására.

A magyar hatóság a kapacitásallokációs szabályok kidolgozásával kapcsolatos közös munka megindulásának üdvözlése mellett további, akár szélesebb körű, regionális egyeztetések összehívását is támogatta. Ezt 

a MEKH az Energiaközösség Titkársága bevonása és koordinálása mellett képzeli el. 

A modern kapacitásfelosztási eljárások világos és átlátható feltételek, továbbá a legkisebb adminisztrációs terhek mellett teszik lehetővé a piaci szereplők számára, hogy versenyezzenek a határkeresztező átvitelikapacitás-jogok beszerzéséért.

Mivel az európai uniós üzemi és kereskedelmi szabályzatok bevezetése sikeresnek bizonyult az uniós határainkon, ezért erre törekszünk a magyar–ukrán határmetszék esetében is – hangsúlyozta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese az egyeztetés kapcsán, hozzátéve, hogy lépéseket kell tennünk, annak érdekében, hogy a piaci szereplők hatékonyan és átlátható feltételek mellett vehessenek részt a kapacitások felosztására meghirdetett aukciókon.