A gazdaságpolitikával foglakozó miniszterek hatására döntött a kormány az új építésű lakásokra vonatkozó 5 százalékos általános forgalmi feltételek nélküli, 2023-tól további két évre szóló meghosszabbításáról – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter kabinete Orbán Viktor reggeli rádióinterjúját követően. A szakemberek hangsúlyozták, az építőipar kérdésköre két alapvető tényező miatt is rendkívül fontos Magyarországon. Egyrészt kiemelt társadalompolitikai kérdés, hiszen a családpolitikai intézkedések egyik alappillére, valamint

a magyar lakosság ingatlantulajdonlása magas, vagyonának jelentős részét az ingatlanvagyona teszi ki, másrészt az építőiparnak a gazdasági növekedésben és foglalkoztatásban kulcsszerepe van.

Tavaly 0,7 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez és becslések szerint tízezer addicionálisan megépülő új lakás a GDP-t 1 százalékponttal, miközben a foglalkoztatottak számát 25-30 ezer fővel emelheti.

2021.04.19. Szeged Cédrus liget lakópark építkezés a Bakay Nándor utca felől. Fotó: Frank Yvette, Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Jelenleg az elleni védekezésben az ingatlanbefektetések felértékelődnek, így a nem elegendő kínálat a piacon gazdasági veszteségeket okozhat

– közölte a kabinet, amely elemzésében azt állítja, az általános forgalmi adó kulcsának újra 27 százalékra emelkedése esetén hosszabb időre befagyna a magyarországi lakásépítési piac. A kamatok, és így a finanszírozási költségek nőnek, az alapanyagok drágulnak, emiatt a lakásárak is rohamosan emelkednek. Ha ezekhez a folyamatokhoz hozzáadódna az 5 százalékos áfa helyett a 27 százalékos szint, akkor a családok és a fiatalok lakáshoz jutása is lényegesen nehezebbé válna, miközben az inflációs nyomás és az energiaárak rohamos emelkedése miatt a családokon folyamatosan nő a pénzügyi teher.

Lakáspiac: van, amiben a községek már megelőzték Budapestet is

A fővárosban az új, rozsdaövezeti fejlesztéseknek is szerepük van abban, hogy az egy évvel korábbinál 1,8-szor több lakás építésére adtak ki engedélyt

A szakemberek úgy látják, a válság hatására az állami beruházások helyzethez történő optimalizására kerül sor, miközben a pandémia alatt elterjedő home office miatt a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet is lecsökkent. Az építőipar számára az egyetlen menekülőutat a lakásépítések jelentik.

A hosszú távon, kiszámíthatóan alacsony áfa biztonságot teremt az építőipari vállalkozók számára, ami a volatilitást is csökkenti, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedéshez.

A kedvezményes áfakulcs megtartása lehetővé teszi azt is, hogy az ingatlanfejlesztők és a lakásvásárlók döntései tervezhetőbbek, az építőipar megrendelésállománya pedig kiszámíthatóbb legyen. Azaz, miközben az engedélyező szakhatóságok sem válnának ez év végére túlterhelté, az életképes fejlesztéseket nem fenyegetné az ellehetetlenülés – zárta sorait a kabinet.