A magyar helyreállítási tervről és a 2021–27-es időszak kohéziós forrásairól már eddig is folytatott intenzív és konstruktív megbeszélések eredményeképpen a kormány valamennyi nyitott kérdésben olyan konkrét vállalásokat tett, amelyek alkalmasak lehetnek az európai bizottsági jóváhagyásra – hangsúlyozták, hozzátéve: a megállapodás rendkívül közel van, ezt alapozzák meg az e heti tárgyalások is.

20211108 VeszprémM4 konferencia a Laczkó Dezső MúzeumbanFotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei NaplóKépen: Dr. Navracsics Tibor felelős kormánybiztos
Fotó: Pesthy Márton / Veszprém Megyei Napló

 

Megtudtuk, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Stockholmban, Ágostházy Szabolcs, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pedig Brüsszelben tárgyal annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokról a megállapodások a lehető legrövidebb időn belül megszülethessenek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban jelentette be, hogy előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról, a kormány négy fontos területen fogadta el a brüsszeli testület álláspontját: 

  • Magyarország akár uniós, akár nemzeti forrásból ír ki pályázatot, egyaránt 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát,
  • a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben bírósági jogorvoslatnak lesz helye,
  • a kormány által kezdeményezett jogalkotásnál nagyobb teret adnak a társadalmi konzultációnak,
  • csökkentik a gyors jogalkotási lehetőségek arányát.
    Emellett a múlt hét végén egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozásáról is határozott a kabinet az ország helyreállítási és ellenálló képességi tervének végrehajtására.

A Portfolio hétfői cikkében – budapesti és brüsszeli forrásaira hivatkozva – arról írt, a tárgyalástól függően nem zárható ki, hogy még a brüsszeli nyári szünet előtt elfogadja az Európai Bizottság a 2021–27-es EU-pénzek alapdokumentumát, a partnerségi megállapodást, de pénzek csak akkor érkeznek, miután az egyes fejlesztési programokat is külön-külön elfogadta a testület. A helyreállítási alapból pedig akkor is csak leghamarabb jövő tavasztól jöhet átutalás, ha az idén őszre tényleg megszületik az írásos megállapodás – olvasható a cikkben.