Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó brutális energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig egységnyi áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára.

Az árakat ismertetve a kormánybiztos azt is megjegyezte: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.

NÉMETH Szilárd, Budapest, 2022. július 13.Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án.MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Németh Szilárd arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert 

működik a Paksi Atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára.

Ha pedig már Paks 2. is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára – emelte ki.

A gázfogyasztás terén viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbméterenkénti ára, miközben a valós, 1020 forint lenne.

Rezsikalkulátor

Amióta bejelentették a gáz és az áram lakossági piaci árát, az egész országot az foglalkoztatja, hogyan változnak a rezsiköltségei. 
A lakossági rezsikalkulátort ide kattintva érheti el.