BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnnek a meder alatti vízforrások a Balatonból

Sokan tapasztalhatták már a Balatonban sétálva a déli part mentén, hogy akár lépésről-lépésre is változhat a víz hőmérséklete. A hűvösebb és melegebb foltok váltogatják egymást a vízben, egyesek szerint ezt a jelenséget a víz alatt húzódó vízforrások okozzák.

A Balaton vizének hőmérséklete érzékelhetően váltakozik a felszín alatt, ezt különösen a déli part mentén lehet érzékelni, ahol a vízben sétálva is megtapasztalható, hogy az egyik lépésnél még melegebb a víz, a következőnél már hűvösebb. Cholnoky Jenő geográfus Balaton című művében arról ír, hogy nem hisz azokban a teóriákban, amik a tó alatt húzódó vízforrásokról szólnak. Vannak olyan elképzelések, hogy a Balaton alatt húzódó forrásokból víz szivárog fel a tóba, ezek a szivárgások okozzák a foltokban hűvösebb vizet. Vannak olyanok, akik még a talajból felcsapó víz szivárgást is érezni vélték.

Cholnoky szerint azonban nincs szó föld alatti vízforrásokról, a Balatont véleménye szerint csakis a belehulló csapadék és a bele torkolló patakok táplálják.

Balaton víz alatti forrásai Aerial view on the port at lake Balaton
Fotó: Shutterstock

A Berek.hu arról ír, hogy a híres geográfusnak részben igaza volt, de mint írják valóban vannak pontok, ahol a talajból felfelé szivárgó víz érkezik a tóba.

A Balaton környékén sok vízforrás található és ezekből a nyugati és az északi partnál valóban szivárogott fel víz, azonban néhány éve ezek a források látszólag eltűntek

erről az Indexnek beszélt Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. A kutató maga is talált korábban ilyen forrásokat, amik általában nagyon gyenge vízhozamú, karszteredetű artézi vizek, illetve a belefolyók föld alatti szivárgásai. A leginkább úgy lehet megtalálni ezeket a forrásokat, hogy meg kell figyelni, hogy télen melyik pontokon fagy be nehezebben a víz. Ezeken a pontokon a forrásvizek magas szén-dioxid tartalma miatt lassabban fagy be a tó. A kutató elmondta, hogy az utóbbi években ezek a mederforrások eltűntek, főként az aszályos időszakok és a part menti kútforrások miatt.

Akkor mi okozza a hűvösebb foltokat a vízben?

A válasz meglehetősen egyszerű, mégis nagyon nehezen észrevehető. A tómeder homokos talaja nem egységes színű, vannak világosabb és sötétebb részei. A színek fontos szerepet játszanak a beeső napsugarak elnyelésében.

A sötétebb területek jobban el tudják nyelni a napból érkező infravörös fényt,

így pedig jobban felmelegítik a felettük húzódó vízoszlopot, mint a környező világos részeken.

Amiatt, hogy a mederforrások eltűnnek nem kell aggódni. Ezeknek a vízhozama meglehetősen alacsony volt, a tó élete szempontjából elhanyagolható mennyiségű víz érkezett a tó feneke alól. A Balaton a hiányukkal együtt sem fog kiszáradni.

Díjazták a legjobb strandokat a Balaton körül

28 strand nyerte el a legjobbaknak járó, ötcsillagos Kék Hullám Zászlót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.