A vendéglátóhelyek száma 2021 végén már nem érte el 48 ezret, a járvány hatására az italüzletek és a zenés szórakozóhelyek száma csökkent leginkább, több mint 2300-zal.

Jelentősen, mintegy 1500-zal kevesebb étterem és a büfé üzemelt országszerte, viszont a cukrászdák és a munkahelyi vendéglátóhelyek száma kismértékben nőtt. A bezárt üzletek közel fele, nagyjából 1600 egység Budapesten és Pest megyében működött.

Összességében csaknem 3500-zal kevesebb vendéglátóhely üzemelt tavaly Magyarországon, mint 2019-ben, a pandémia előtti utolsó teljes évben, és 12,4 százalékkal kevesebben dolgoztak a szektorban – összegezte a járvány hatását Zerényi Károly, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) képviselő-testületi tagja, elnöki tanácsadó a Statisztikai jelentés a vendéglátásról címen közzétett hagyományos, éves ágazati elemzésében.  

20220713 GyőrMákos guba bisztró étterem Képen: Lévai Attila séf, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A vendéglátás ágazat 140-150 ezer embernek ad munkát, a turisztikai ágazatok közül a legtöbben itt dolgoznak, az összlétszám mintegy harmada. 

A pandémia miatt a foglalkoztatottak száma a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás nemzetgazdasági ágban 4,3 százalékkal csökkent 2021-ben az előző évhez képest és 12,4 százalékkal 2019-hez viszonyítva. 

Az üres álláshelyek száma és aránya újra a járvány előtti szint körül mozog, ezért ismét jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások. 

A vendéglátóhelyek összesített bruttó forgalma 2021-ben 1314 milliárd forintot tett ki, ez 23,3 százalékkal több a 2020-as volumennél, de 10,3 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. A kevesebb külföldi vendég miatt Budapesten a turisztikailag frekventált belvárost érintette leginkább a forgalomcsökkenés – írta Zerényi Károly.

kocsma zárva
Fotó: Shutterstock

Mint az elemzés rámutat: az ötszázalékos áfakulcs ideiglenes kiterjesztése sok vendéglátóhely talpon maradását segítette a járvány alatt, de 

a hatályos áfaszabályozás továbbra is bonyolult és nehezen alkalmazható, a cukrászdákban például normál esetben három áfakulcsot kell alkalmazni. A fennálló problémára megoldást jelentene, ha hosszú távon a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan az alkoholos italokat kivéve valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra, az elvitelre értékesítésre és a házhoz szállításra is kiterjesztenék – olvasható az MVI szakértői helyzetértékelésében.