A kereken ötezer megkötött szerződés alapján 21 753 középiskolás vagy egyetemista jut munkatapasztalathoz és szünidei pénzkeresethez – közölte közösségi oldalán a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A Nyári diákmunka program bértámogatással ösztönzi a nappali tagozaton tanuló 16–25 évesek elhelyezkedését a vakáció idejére. 

20210623 SzombathelyDiákmunka a Fedett Uszoda és Termálfürdőben. Képen: Baráth Klaudia  Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A tárca tájékoztatása szerint a fiatalok július elseje óta állhatnak munkába az önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban vagy a turizmus-vendéglátásban. A résztvevők idén minden eddiginél több költőpénzt gyűjthetnek a program jóvoltából, hiszen a 25 év alattiaknak 2022-től a munkabérük után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A foglalkoztatók a szabadságolások miatt kieső átmeneti vagy az érintett szektorokra jellemző általánosabb munkaerőhiányt pótolhatják a fiatalok alkalmazásával. 

Az idegenforgalmi főszezonban és a tömeges mezőgazdasági munkák idején a vállalkozásoknál bőven elkelnek a szorgos kezek. A tizedik évében járó Nyári diákmunka programmal mintegy 27 milliárd forint összértékben, 264 ezer fiatalt támogatott már a kormány. A kezdeményezés idén is rendkívül népszerű, ezért a TIM másfélszeresére, közel 3 milliárd forintra emelte meg az eredeti keretet – közölte a minisztérium.