Gulyás Gergely a szombat délelőtti, rendkívüli kormányinfón jelentette be a kormány döntését, mely szerint ma déltől már csak a magántulajdonú autókba lehet 480 forintos üzemanyagot tankolni.

Az elhangzottakkal összhangban meg is jelent a Magyar Közlönyben A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény eltérő alkalmazásáról szóló 94/2022. (III. 10.) Korm.-rendelet módosítása.

Ezek alapján az üzemanyag nem hatósági áras termék, amennyiben az

  • külföldi rendszámú jármű,
  • a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm.-rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű

üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

oil, ársapka, benzin, fuel, patrol
Fotó: Shutterstock

Kitértek arra is, hogy a benzinkút üzemeltetője vagy annak képviselője a szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön arról, hogy a gépjármű esetében jogszerű-e a hatósági áron való töltés.

A hatósági áras tankolás esetén a benzinkutas jogosult a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására. Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az adatokat rögzíti, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából.