Kapcsolt értékesítés tekintetében az élmezőnybe tartoznak a magyar eladók – derült ki a Smiling Report idei felméréséből, melyben 30 ország több mint 700 ezer jelentését dolgozták fel. A globális Mosolyfelmérés alapján a kapcsolt értékesítés kategóriában a magyar kereskedők világviszonylatban a harmadik helyen állnak 70 százalékkal, míg a köszönés tekintetében a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az előkelő ötödik helyet foglalják el 96 százalékos teljesítménnyel. Mosolygásban idén a középmezőnyben végeztek a magyarok, a felmérés szerint tízből hét vásárlóra mosolyognak rá a hazai kereskedők.

2022-07-14 12:24:38 UTRECHT - Drug museum Poppi opens a pop-up ecstasy store in the center of Utrecht. In the store, visitors can test three different ecstasy outlets: an ecstasy specialist shop, a club and a pharmacy. The results are then analyzed by Utrecht University. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Remko De Waal / AFP

A kapcsolt értékesítés amellett, hogy nagyobb bevételt és jelentős nyereséget jelent a vállalatoknak, a munkavállalók proaktivitásának és elkötelezettségének fontos mutatója is egyben.

Magyarország eredménye kapcsolt értékesítés tekintetében a tavalyi jelentésben mért 67,8 százalékról 70,2 százalékra emelkedett,

ezzel pedig világviszonylatban a harmadik helyen áll. Legjobban Oroszország teljesített 82,8 százalékkal, Hongkong pedig 76,3 százalékkal. Az utolsó helyen idén Ciprus állt 11,6 százalékkal, de Hollandia (16,4 százalék) és Görögország (28 százalék) is rosszul teljesített.

Az őszinte üdvözlésnek köszönhetően az ügyfelek érzhetik a megbecsülést és azt, hogy szívesen látják őket. A barátságos fogadtatás segít kialakítani a vásárlói hűséget, ami az eladásokra is pozitív hatással lehet. Ebben a magyar kereskedők az idei jelentésben világszinten az előkelő ötödik helyen végeztek 96,3 százalékos eredménnyel. Ám a számokból kivehető, hogy igen szoros volt a verseny: idén Ciprus (96,6 százalék), Paraguay (96,9 százalék) és az USA (97,9 százalék) előzött meg minket,

a legjobb eredményt pedig 98 százalékkal Görögország érte el.

A felmérés alapján a holland (47,5 százalék) és szerb (67,3 százalék) kereskedők figyelnek oda legkevésbé a vásárlók köszöntésére. Az iparágakat tekintve a legmagasabb üdvözlési pontszámot a közlekedés érte el 95,3 százalékkal, amit az egészség és szépség iparágak követtek 93,5 százalékos eredménnyel. A legalacsonyabb pontszámot elérő iparág a B2B volt 79 százalékkal. 

Bár az idei jelentés eredményeit tekintve Magyarország világszinten is az élen jár az ügyfélkiszolgálásban, a mosolygásra azért érdemes lehet odafigyelni, ebben ugyanis visszaesést mutatnak a számok a tavalyi riporthoz képest.

A mosolygós magyar kereskedők aránya 89,3 százalékról 72,5 százalékra esett vissza, ami majdnem 12 százalékos romlást jelent,

így érdemes lehet megvizsgálni, mi indokolja a hazai eladók hangulatának romlását. Az idei jelentés alapján a szerbek a legkomorabbak, ott a kereskedők csupán 70 százaléka mosolygott rá a vásárlókra. A legjobb eredményeket mosolygás tekintetében Paraguay érte el 98,8 százalékos pontszámmal, őket követi Ciprus (96,8 százalék) és Oroszország (94,1 százalék). A legmosolygósabb kontinensnek ezúttal Dél-Amerika bizonyult, ahol az összesített eredmények 98,8 százalékot értek el. A legalacsonyabb pontszámot az ázsiai és csendes-óceáni kontinens érte el, itt összesítve 74,4 százalék volt a mosolygós kereskedők aránya. Az iparágak tekintetében a legmagasabb pontszámot az egészség és szépségipar kapta 89,3 százalékkal, amelyet a közlekedés (89 százalék) és az autóipar (87,8 százalék) követett. A legalacsonyabb idén a szabadidős ágazat a maga 81,6 százalékos eredményével.

A jelentésből kiderült, hogy összességében a vásárlók 85,6 százalékára mosolyogtak rá a kereskedők 2021-ben, ami visszaesést mutat a 2020-ban mért 87,8 százalékos eredményhez képest. A kapcsolt értékesítések területén is tapasztalható némi visszaesés az összesített eredmények alapján, átlagosan a fogyasztók 52 százaléka kapott további értékesítési javaslatot a vásárlása során, míg ez a szám 2020-ban 54,2 százalék volt. A köszönések aránya ezzel szemben javult. Míg 2020-ban a vásárlók 85,6 százalékát köszöntötték a kereskedők, a 2021-es eredmények már 88,2 százalékot mutatnak.

Egy a 2008-as válságot vizsgáló amerikai kutatás eredményeiből kiderült, hogy

azokat a vállalatokat, akik az ügyfélkiszolgálást a válság időszakában is kiemelten kezelték, kevésbé rázta meg a gazdasági visszaesés,

és már a 2010-es év végére csaknem háromszor több bevételt termeltek, mint azok a cégek, akik pénzügyi megfontolásból háttérbe szorították az ügyfélkiszolgálás fejlesztését. Ez a minta jól megfigyelhető volt Magyarországon is, és bár némi visszaesés minden vállalatnál tapasztalható volt, hosszútávon azokhoz az üzletekhez maradtak hűségesek a vásárlók, akik tőkét és energiát fektettek az ügyfélkiszolgálásba akkor is, mikor ezzel a legtöbb vállalat leállt.