A mostani kilátások szerint októberben 18-19 százalékra gyorsulhat az Leghamarabb jövő augusztusban kerülhet vissza az egy számjegyű tartományba a mutató, de 2023-ban éves átlagban így is 10 százalék felett maradhat kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal inflációs adatait Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, aki a többi elemzőhöz hasonlóan meglepetésként értékelte a júliusi árindexet. 

A szakember kiemelte, hogy az inflációt az élelmiszerek, ezen belül a feldolgozott termékek ára húzta fel. Az édesipari lisztes termékek ára például 21,3 százalékkal nőtt júniushoz képest, a pékáruk pedig – szintén egy hónap alatt – majdnem 10 százalékkal drágultak. A jövedékiadó-emelés is nyomot hagyott a júliusi adatokon: a szeszes italokért és a dohánytermékekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni júliusban az előző hónaphoz viszonyítva. 

Továbbra is tempós áremelkedés látható mind az iparcikkek, mind a piaci szolgáltatások esetében, ebben szerepet játszott az is, hogy a forint az év első felében veszített az értékéből. Kiemelkedő drágulás volt még a postai szolgáltatásoknál, valamint a távolsági utazásoknál, ezeknek az ára részben a magas üzemanyagárak és a légiforgalmi különadó miatt emelkedett

– tette hozzá. Németh Dávid szerint aggasztóan alakul a változékony energia- és élelmiszerárak, valamint a hatósági árak nélkül számolt maginfláció, amely a júniusi 13,8 százalékról 16,7 emelkedett júliusra. Ez az árnyomás fokozódására utal.

infláció
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A következő hónapokban jöhet a feketeleves. Az elektromos energia, illetve a vezetékes hatósági árának a részleges emelése önmagában 2,5 százalékponttal növeli az inflációt. Továbbra is kérdés, hogy az üzemanyagoknál meddig tartható fenn a lakossági árstop

– tette hozzá a szakember. Továbbá inflációs hatása lehet a szigorításának és annak, hogy a cégek már nem tankolhatnak kedvezményes áron üzemanyagot, de drágulás várható a mezőgazdasági termékeknél is.

Németh Dávid azt is elmondta, hogy a mostani kilátások szerint már októberben 18-19 százalékra gyorsulhat az éves infláció, és decemberig sem lehet számítani nagyobb enyhülésre. 2022-ben pedig 13 százalék körül lehet az éves átlagos infláció. 

Leghamarabb a jövő év első negyedében várható lassulás, úgy látszik, hogy csak 2023 augusztusában kerülhet az egy számjegyű tartományba az infláció, de 2023-ban éves átlagban így is 10 százalék felett maradhat a mutató

– prognosztizálja az elemző.

Elemzők: az árstopok és a rezsicsökkentés nélkül már 20 százalék fölött lenne az infláció

Megállíthatatlan az infláció: 24 éve nem mértek ekkora drágulást Magyarországon