A jellemzően a holland gazdatüntetés képeivel reklámozott országos gazdatüntetés, amit egy korábbi bukott baloldali politikus hirdetett meg, lényegében teljesen kifulladt, mielőtt elkezdődött volna. Korán reggel a Likvid Kontroll Kft. oldalán a gazdatüntetés fő szervezője türelmet kért a szerinte 1800 traktorostól és 2200 autóstól, akik egy szavára indulnának elfoglalni Budapestet.

Három órával ezelőtt pedig arról posztolt, hogy most kell elindulni a gazdáknak, akiket, mint a videóból kiderül, a Hősök terére vár. A Telex.hu beszámolója szerint délután fél hatkor legfeljebb negyven fő lehetett a megadott helyszínen, traktor egy sem. A Hősök tere este hat körül lényegében üres volt, a szokásos turistaforgalom látszott. 

Szabó szerint augusztus 26-ig a demonstráció fő helyszíne a Dózsa György út lesz, és azt kérik, hogy adjanak nekik engedélyt a rakpart elfoglalásához. Este hat óra előttre a résztvevők száma nőtt, már mintegy 60 tiltakozó és tíz autó alkotja a csapatot, ám Szabó állítása szerint „éjfélre tele lesz ez a terület traktorokkal és rendőrökkel”.

Pedig Szabó Bálint mindent megpróbált, azt is jelezte korábban, hogy nemcsak a gazdák érdekében tiltakoznak, hanem fizetésemelést követelnek a tanároknak, az egészségügyi dolgozóknak, valamint követelik a katatörvény és a rezsiemelés visszavonását, továbbá a 20-i tűzijátékot és a „rongyrázás” lefújását. Tehát igazán széles bázist igyekezett megszólítani – láthatóan sikertelenül. 

Szabó Bálint politikai karrierje 2002-ben indult, amikor Csepreg polgármesteri székéért szállt versenybe – írta a Haon.hu a Mediaworks Hírcentrum alapján. A politikus elbukott a megméretésen, és hamarosan átlépett a Fideszből az MSZP-be. Szocialista politikusként hamar botrányos ügyekben vett részt. Nem sokkal később kiderült, hogy pénzért toborzott új tagokat a pártba, helyi roma vezetők beszéltek erről. 2004-ben kizárták az MSZP-ből, majd  rágalmazásért beperelte az őt meggyanúsítókat. Állítása szerint az egyik tárgyalás után többen megtámadták, megverték és megerőszakolták.