Pénzügyi személyiségünk mozgatórugóinak megismeréséhez nyújtanak segítséget a Pénziránytű Alapítvány személyiségtesztjei, melyeket eddig már közel 50 ezer felnőtt, valamint középiskolás és felső tagozatos diák töltött ki. A magyar viszonylatban egyedülállóan magas számú minta feldolgozásával frissen elkészült kutatás mindhárom korosztályban meghatározta a válaszolók pénzügyi személyiségprofiljait. Ezek alapján kiderült, mely csoportok pénzügyi magatartása alkalmazkodik legjobban a válság kihívásaihoz, és kikre kell különös gonddal odafigyelni.

A felnőtteknél nyolc jól elkülöníthető személyiségcsoportot azonosítottak a kutatás során:

 

a három legnagyobb szegmens, a Szorgalmas beosztók, a Reagálók és a Rend értéket teremt csoport tagjai összesen a válaszadók 45 százalékát teszik ki, és az ő pénzügyi stratégiáik a legválságállóbbak.

 

A Költekezők, a Kiegyensúlyozottak és az Egyszer hopp, másszor kopp csoportba tartozik a tesztet kitöltők 33 százaléka. Tagjaik kis odafigyeléssel, szokásaik megváltoztatásával képesek akár válság idején is megtartani a családi költségvetés egyensúlyát. A Pénznyelők és a Kispénzű sérülékenyek azonban sem pénzügyi tudással, sem megfelelő attitűddel, sem megküzdési stratégiával nem rendelkeznek. Válság idején e két utóbbi – a válaszadók 22 százalékát kitevő – csoport tagjai a legveszélyeztetettebbek.

Concept,Image,Of,Lifebuoy,And,Stack,Of,Coins.,Idea,And
Fotó: Shutterstock

A középiskolások esetében a kutatás összesen hét, míg az általános iskolásoknál négy jól elkülöníthető személyiségtípust azonosított. Az eddigi eredmények elemzése rávilágít arra is, hogy az iskolai pénzügyi nevelőmunka hatására a diákok gyakran tudatosabban gondolkodnak a mindennapi pénzügyekről, mint a felnőttek. A felső tagozatos, de különösen a középiskolás korosztály a feltételezettnél magasabb szintű pénzkezelési képességekkel, kiforrott pénzügyi szokásokkal rendelkezik. Ám az általános iskolás korosztály a felnőttekhez képest különösen ki van téve a fogyasztásra ösztönző csábításoknak. 

A három korosztály számára készült pénzügyi személyiségtesztek egyedülállók abban a tekintetben, hogy nem csak a tudományos kutatás szempontjából szolgálnak értékes eredményekkel. A mindennapi élethelyzetekre szabott kérdéseket tartalmazó tesztek a pénzügyi önismeret fejlesztéséhez és a megfelelő pénzügyi stratégia kidolgozásához nyújtanak kiváló segítséget.