Harmadával több a kiadó vendéglátóegység Budapesten, mint egy éve, a kínálat igazán a háború kitörése utáni időszakban duzzadt fel – derül ki az ingatlan.com által a VG rendelkezésére bocsátott adatokból. A vendéglátóipari tevékenység céljára bérbe vehető üzlethelyiségek négyzetméterre vetített bérleti díja a jelentős kínálatbővülés ellenére sem csökkent, sőt éves alapon mintegy 10 százalékkal nőtt. A részletes adatsorból kitűnik, hogy 

a kiadó vendéglátóegységek száma a bulinegyed VI. kerületi oldalán és a VIII. kerületben ugrott meg: Terézvárosban egy éve 19, idén július végén már 46 ingatlan, Józsefvárosban egy éve 14, most 21 ingatlan vár bérlőre.

2021.01.27. Nagykanizsa Bezárt vendéglők, éttermek Nagykanizsa belvárosában, vendégre várnak. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Bérleti piacról érdemben Budapesten lehet beszélni, a vidéki ingatlanok vételára jóval alacsonyabb, ott a vállalkozásoknak megfizethetőbb és jobban megéri a saját tulajdonú ingatlan fenntartása – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint rámutatott: a vidéki nagyvárosokban is hozzá lehet jutni akár 300-400 ezer forintos négyzetméteráron üzlethelyiséghez, Budapesten viszont ennek már minimum a duplája az aktuális árfolyam.

Az üzlethelyiségek, ezen belül a vendéglátóegységek eladási ára a lakáspiaci trendeket követték, az elmúlt időszakban ugyanúgy emelkedtek, ezáltal jó befektetésnek bizonyultak. 

A jelenlegi árak azonban még nem tükrözik azt, hogy a kereslet időközben harmadával visszaesett, 30 százalékkal kevesebb érdeklődőt regisztráltak mind az eladó, mind a kiadó vendéglátóegységeknél az egy évvel korábbihoz mérten.

A számottevő és igencsak beszédes mértékű keresletcsökkenés ellenére az árak borsosak, aki vendéglátóipari ingatlant venne most, bőven 100 millió forint feletti összeget kell szánnia az ügyletre. A jelenleg eladásra kínált üzleti ingatlanok ára 129 millió forintot kóstál – tudtuk meg.

Az utóbbi öt hónapban történtek hatására az eladó vendéglátóegységek száma nem lett több, folyamatosan több mint félezer ingatlant kínálnak. Ez arra utalhat, hogy a tulajdonosok nem estek pánikba, egyelőre biztonságban érzik a pénzüket itt. Balogh László szerint legalábbis kettős hatás alatt van a piac, a Covid utáni nyitás okozta eufória és a recessziós félelmek miatti apátia egyszerre hat.

2022.04.28. Budapest Kutya Egy Hely kutyabarát kávézó-bár: Kutyanapközi és kávézó a Rottenbiller utcában. Fotó: Máté Krisztián MK Metropol
Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Felettébb beszédes viszont a kiadó éttermek számának jelentős növekedése. 

Városszerte több bezárt üzlethelyiség van, mint korábban, és ezek mellett a kínálat növekedéséből ítélve még több olyan lehet, ahol őszi vagy téli zárásra készülnek a bérlők. A vendéglátóegységek tulajdonosai ugyanis már akkor elkezdik hirdetni a bérleti lehetőséget, amikor az aktuális bérlő jelzi feléjük, hogy kiköltözik, vagy felhagy a vállalkozással. A mikrovállalkozásokat még élteti a rezsivédelem, miszerint év végéig a lakossági feltételek szerint használhatják az áramot és a gázt. 

Igazán markáns trendfordulót a következő hónapok hoznak majd, amikor kiderül, hogy a számottevően megugró költségeket milyen mértékben lesz képes, vagy képes lesz-e egyáltalán fedezni az adott cég a bevételekből. Ahol nem sikerül növelni, vagy megtartani a jelenlegi forgalmat, azaz bevételi szintet, ott komoly bajba kerülhet a bérlő és a bérlő nélkül maradó ingatlan tulajdonosa is.