A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 57,8, 

a válaszadók az előző hónaphoz képest tizenhatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) csütörtökön.

nőtt a beszerzésimenedzser-index (BMI) idehaza The concept of inflation is increasing. affecting international trade and transportation business in the yellow and red background and transport of the surrounding and cardboard 3d rendering
Fotó: Shutterstock

A további növekedést jelző júliusi érték után az index értéke kisebb, de augusztusban is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek túlnyomórészt az előző, júliusi értékekkel összhangban továbbra is emelkedést mutatnak, és a növekedés üteme kevéssé változott.

Az MLBKT közlése szerint a korábbi augusztusi értékekkel összevetve 

az idei érték magasabb, mint a hosszú távú átlag (52,4) és az előző három év értékeinek átlagát is felülmúlja (52,1).

A felmérésben vizsgált részindexek közül a szállítási átfutási időkét kivéve mindegyik nőtt. A foglalkoztatottságindex értéke közel 5 százalékponttal magasabb lett augusztusban, immár tizenegyedik alkalommal bővülést mutatva. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami most augusztusban markánsabban emelkedett (55,5).

Ebben a hónapban az acél, a cső, a cukor, az egész nyúl, a festék, a karton, a máj, a palack, a sárga réz kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, bútorlapból, cementből, csipből, címkéből, csavarból, csomagolóanyagból, elektronikai cikkekből, fából, falilámpából, fémből, gumialapanyagból, kartonból, készáruból, kiszerelési anyagból, kötőelemből, öntödei alkatrészekből, palackból, papírból, rétegelt lemezből, speciális elektronikai eszközökből, üvegből, vasból, valamint vasöntvényből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.

A hazai BMI kiemelkedő a nyugati országok adataihoz képest. A francia beszerzésimenedzser-index másfél év után először zsugorodott augusztusban. Németországban szintén negatív a tendencia, és a lélektani 50 pontos határ alatt maradt a BMI-adat.

Újabb rossz hír a kínai gazdaságból

A kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent, miközben lassult a szolgáltatóipari ágazat teljesítménynövekedése.