Jelentősen megdrágultak a kisebb alapterületű használt lakások Budapesten, az átlagosnál is nagyobb drágulás mondható el ezek piacán, és a vevőknek már az is mindegy, hogy panel vagy tégla. A garzonok négyzetméterára elérte az egymillió forintot – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb statisztikájából. A panelgarzonok esetében egy év alatt 26 százalékkal 957 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, a téglaépítésű társaik 22 százalékkal 1,04 millió forintra drágultak. Az egy kategóriával nagyobb, 40–79 négyzetméteres paneleknél a négyzetméterár 30 százalékkal 780 ezer forintra ugrott. A téglaépítésűeknél 1 millió forint az átlagos négyzetméterár ebben a méretkategóriában. 

Építkezés, építési terület, társasház újépítésű lakás ingatlan eladó Fotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nagyobb alapterületű lakások drágulása elmarad az átlagtól, ami már előrevetíti a következő időszak lakáspiaci változásait is.

A kisebb alapterületű eladásra kínált fővárosi lakások tempósabb drágulást könyvelhettek el az elmúlt egy évben, mint a nagyobbak. „A korábbinál bizonytalanabb gazdasági körülmények, az felgyorsulása miatt növekvő mindennapi kiadások, a rezsiszabályok változásához köthető óvatosság nyomot hagyott a budapesti lakáspiacon. Az eladásra szánt ingatlanoknál felértékelődtek a kisebb alapterületű lakások. A változás következtében panelek és a téglaépítésű garzonok közötti árkülönbség szinte teljesen eltűnt| – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Ez az oka a magas rezsiszámlának: a fűtésre bejelentett gázfelhasználás nyári „normája” nulla

Akinek a szolgáltatónál fűtésre van „beállítva” a gázfelhasználása, az fűtési idényen kívül minden felhasznált molekula normatúllépésként jelenik meg, azaz piaci áron számlázzák ki.

Hozzátette: 

A garzonlakások népszerűsége annak is köszönhető, hogy a kisebb alapterületük miatt ezeknek a rezsiköltség alacsonyabb. Ráadásul az infláció miatt az ingatlanpiacra menekülő befektetők is ezeket keresik a legjobban.

Mennyibe kerülnek a legkisebb tégla- és panelgarzonok?

Szeptember közepén az eladásra kínált, legfeljebb 119 négyzetméteres budapesti lakások átlagos négyzetméterára 957 ezer forintot tett ki, ez 20 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

 

Ehhez képest a 40 négyzetméter alatti lakásoknál picit magasabb, 21 százalékos áremelkedés következett be, ennek eredményeként 1,02 millió forintra kapaszkodott az átlagár. Ugyanakkor ebben a méretkategóriában, azaz a panelgarzonoknál 26 százalékkal 957 ezer forintra nőtt az „egységár”. 

A téglaépítésű társaikat 1,04 milliós összeg jellemezte, ez pedig 22 százalékos áremelkedést takar.

A 40–79 négyzetméteres lakások esetében a paneleknél 30 százalékkal 780 ezer forintra, a téglaépítésűeknél 21 százalékkal, kereken 1 millió forintra nőtt a négyzetméterár. Az egy kategóriával nagyobb alapterületű, 80–119 négyzetméteres lakásoknál hiányoznak a panelek, hiszen ekkora méretben ritkának számítanak. Az ilyen méretű téglaépítésű lakásokat 988 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a tulajdonosok eladásra, ez pedig 18 százalékos növekedés éves szinten.

Falusi házra is elég egy fővárosi minigarzon ára

Megvizsgálták, mire elég 22 millió forint az ingatlanpiacon.