Továbbra sem hozhatók forgalomba az Európai Unióban azok a Dél-Afrikából importált citrusfélék – elsősorban a narancsfélék –, amelyek nem kaptak úgynevezett hidegkezelést a szállítást megelőzően. A növényvédelmi eljárásra az EU idén július elejétől kötelezi a dél-afrikai citrustermesztőket.

A factory employee checks grapefruits coming from a farm which was successfully claimed back by the mainly black community and then leased to the former white owner, on June 7, 2017 in Hoedspruit, South Africa. (
Fotó: Mujahid Safodien/AFP

A szigorítást azzal indokolta az uniós szakhatóság, hogy a szállítmányokkal behurcolhatják a kontinensre a nálunk nem őshonos, ám rendkívül kártékony és invazív narancslepkét. Ha a kártevő elterjedne, komoly pusztítást okozna a legtöbb gyümölcsösben.

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association – CGA) korábban keményen bírálta az uniós szigorítást és a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, mivel szerintük aránytalan, tudományos eredményekkel és megfelelő adatokkal nem alátámasztott döntés született, amellyel a valóságban a spanyol termelők piaci pozícióját javítaná az unió.

A szövetség arra figyelmeztet, hogy Dél-Afrika a világ második legnagyobb narancsexportőre, amely részben annak köszönhető, hogy rendkívül szigorú növényvédelmi irányelvek teszik biztonságossá és jó minőségűvé a gyümölcsöket.

Több szállítmányban is megtalálták a kártevőt

Az európai gazdákat és termelőket tömörítő ernyőszervezet, a Copa-Cogeca üdvözölte az uniós lépést, sőt a szigorítás kiterjesztésére szólította az Európai Bizottságot. 

Az irányelv egyelőre csak a nem hidegkezelt narancsra terjed ki, de indokolt lenne a szervezet szerint a mandarinra is kiterjeszteni az előírásokat.

Rámutattak, hogy ebben a szezonban jelentősen megszaporodtak azok a szállítmányok, amelyeknél beigazolódott a narancslepke jelenléte. A kártevő, amellett, hogy elszaporodhat a kontinensen, a szállítmányok minőségét is rontja, nagy tételekben eladhatatlanná téve a narancsot, a citromot vagy a grépfrútot.

A hidegkezelés során a gyümölcsöt 2 Celsius-fokon, vagy annál is alacsonyabb hőmérsékleten tárolják 25 napon keresztül. Ezek a körülmények gyakorlatilag garanciát jelentenek arra, hogy az adott szállítmány kártevőmentes. A citrustermelők elsősorban amiatt bírálták az EU-t, mert a szezon közepén vezették be, így a szállítmányokat jelentősen késlelteti a hosszas hűtési idő.

A Copa-Cogeca arra is rámutatott, hogy az EU-s forgalmazás feltételéül megszabott hidegkezelés régóta alkalmazott eljárás, nem újdonság a dél-afrikai termesztőknek sem: az Egyesült Államok már régóta előírja a növényvédelmi eljárást.

Citrom, narancs, mandarin: jó termés mellett átalakul a globális piac 

Dél-Afrikában az elmúlt évek átlagánál több narancs terem idén. A citrusféléknek március és szeptember közé esik a szezonja, ekkor szedik a legtöbb gyümölcsöt. A citrusnagyhatalom idén növekvő exportra számít a nagyobb termésmennyiség miatt.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) átfogó citruspiaci jelentésében rámutatott, hogy a jelentős termésmennyiség mellett a hagyományos piacokon a keresletet jelentősen visszavetik az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók. Ezek a korlátozások áttételesen érintik a dél-afrikai citrusféléket is, mivel azok szállítása megdrágult és jóval hosszabb ideig tart. A citrusfélék népszerűsége ugyanakkor világszerte töretlenül nő, így a kereslet más piaci forrásokban jelenhet meg.

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 08:  Organic clementines, lemons, grapefruits and oranges lie on display at a Spanish producer's stand at the Fruit Logistica agricultural trade fair on February 8, 2017 in Berlin, Germany. The fair, which takes place from February 8-10, is taking place amidst poor weather and harvest conditions in Spain that have led to price increases and even rationing at supmermarkets for fresh vegetables across Europe.
Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Régóta tartottak az EU szigorításától a termelők, mivel az elmúlt években egyre nagyobb aggodalmakat váltott ki a kártevő behurcolása. Az USDA jelentése arra emlékeztetett, a dél-afrikai szállítmányokat olyan termővidékekről indították az unióba, amelyeken alkalmaznak hidegkezelést, ezzel elkerülve a most bevezetett növényvédelmi szigorítást.

 

A dél-afrikai gyümölcstermesztők félelme érthető: a teljes narancskivitel 40 százaléka az unióba irányul. 

 

Nem várható ugyanakkor, hogy a hidegkezelési előírás jelentősen visszavetné az uniós behozatalt, ugyanakkor a szigorítás időzítése rendkívül kedvezőtlen. Így szűkülő kínálattal és emelkedő árakra kell készülniük az európai fogyasztóknak. Az árak emelkedését vetíti előre, hogy az európai narancstermés az elmúlt évekhez képest kisebb lesz az évszázadok óta nem tapasztalt szárazság és gyakori hőhullámok miatt.

Észak-Afrika lesz az új citrusnagyhatalom?

Komoly konkurenciát jelenthet az afrikai beszállítóknak Marokkó és Egyiptom. Az észak-afrikai országokban jelentősen nőtt a citrusültetvények területe, és behozhatatlan versenyelőnyt jelent e két ország közelsége Európához.

Az amerikai várakozások szerint nemcsak a friss gyümölcs, de a narancslé is drágább lesz az EU-ban. Ennek oka, hogy a feldolgozott narancs iránti kereslet jelentősen nő a friss áruhoz képest. Az időjárás miatt kisebb termésmennyiség és az visszaesése szűkös kínálatot eredményez.

Az árak emelkedése a többi termékpályához hasonlóan a citrusféléknél sem marad el: világszerte, így Dél-Afrikában is költségnövekedést jelent a szállítási költségek jelentős emelkedése, az energiaárak növekedése és a globális hiánycikké váló műtrágya egekbe szökő ára.

Keresettebb a mandarin, mint a narancs

A fejlett országokban évek óta csökken a narancs iránti kereslet, ám ezzel párhuzamosan nő a kisebb méretű és édesebb mandarin népszerűsége. 

A narancsléfogyasztás ugyanakkor világszerte jelentősen nő, a legnagyobb exportőr továbbra is Brazília.

A többi citrusféle iránti kereslet is átalakul. A grépfrút globális kínálata is kisebb lehet. Noha Kína, a világ legnagyobb termesztője rekordmagas termést vár idén, a belföldi, szintén rekordokat döntő kereslet miatt az csökken.

A globális citromtermés is nő, elsősorban az Egyesült Államokban és Törökországban termett, átlag feletti mennyiség miatt. Mind a friss, mind a feldolgozott citrom iránt nő a kereslet, így a nagyobb mennyiség kedvező piaci helyzetet teremt ebben a szezonban.