Magyar gazdaság

Fizetésképtelenné válhatnak a magyar fürdők, jönnek a bezárások

Az áram és a gáz árváltozása is kedvezőtlenül érinti a fürdőket, hiszen mindkettőt használják, így komoly nehézségeik lesznek az év végére.

Már ajánlatot sem tudnak adni a szolgáltatók a fürdőknek az október elsején lejáró gázévre, azaz egyelőre sok helyen nem tudni, megérik-e a jövő évet a strandok – derült ki Magyar Fürdőszövetség főtitkárának szavaiból. Balogh Zoltán a Növekedés.hu hírportálnak adott interjújában elmondta: az áram és a gáz árváltozásának is ki vannak téve a fürdők, hiszen mindkettőt használják, de jelenleg 

a földgáz áremelkedése jelent súlyosabb problémát, hiszen a korábbi időszakhoz képest tizenötszörös drágulást tapasztaltak.

Barlangfurdo Cave Bath in Miskolc, Hungary, Miskolc, Hungary 12th, Nov. 2015People enjoy stay at Miskolc Tapolca Barlangfurdo Cave Bath (Barlangfrd?). The Cave Bath is a thermal bath in a natural cave in Miskolctapolca, which is part of the city of Miskolc, Hungary. The thermal water (temperature from 30 C to 36 C  ) is reputed to reduce joint pain.The Cave Bath can be visited all year long, except for January. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Michal Fludra / AFP

Balogh Zoltán szerint 2019-hez képest a fürdők energiaköltsége 265 százalékkal nő, vagyis átlagosan 350 millió forinttal dobja meg a büdzséjüket, de van, ahol félmilliárd forint feletti a költségnövekmény 2022 utolsó negyedévében. Mindennel együtt a teljes növekedés egyes fürdőknél több mint egymilliárd forint is lehet. 

A Magyar Fürdőszövetség nemrég egy felmérést végzett a tagjai között, amelynek során a fürdők egyharmada azt jelezte, hogy idén év végére – jövő év elejére akár fizetésképtelenné is válhatnak

– mondta a főtitkár, aki szerint a fürdők harmada, de akár fele is bezárhat 2023 elejére, sok helyen pedig nem fogják üzemeltetni az úszómedencéket télen. Hozzátette: még a legnagyobb fürdőkben is a nyári időszakban felhalmozott tartalékok felélése várható. 

A fürdőszövetség jelenleg is dolgozik az ágazat megmentésén, szeretnének többek között átmeneti ársapkát is, hasonló áron, mint amilyet a lakosságnak biztosítanak. 

 

 

 

energiaválság bezárás rezsi fürdők
Kapcsolódó cikkek