Magyar gazdaság

Lejtmenetben az üzemanyagárak, de messze még a 480 forintos piaci ár

Folytatódik az üzemanyagárak csökkenése a hazai benzinkutakon. Az augusztus végén tapasztalt jelentős drágulást követően szeptemberben szinte folyamatosan zsugorodik a benzin és a gázolaj piaci ára.

Szerdán ismét csökkennek az üzemanyagárak a benzinkutakon – írja a holtankoljak.hu . A benzin esetén bruttó 11 forinttal lett alacsonyabb a a gázolaj pedig bruttó 10 forinttal kerül kevesebbe. A hatósági ár továbbra is marad 480 forint literenként. 

20211116 benzinkút, töltőállomás, tankolás, 480 forinton rögzített üzemanyagár.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az árváltozással a 95-ös benzin literenkénti piaci ára 639,9 forint lesz, a gázolajé pedig 763,9. 

Az elmúlt egy hétben folyamatosan zsugorodott az üzemanyagok ára. A benzin 48, a gázolaj pedig 60 forinttal lett olcsóbb. Legutóbb múlt szerdán esett nagyobbat az ár, akkor a benzin egyetlen nap alatt bruttó 30, a gázolaj pedig 35 forinttal került kevesebbe.

Jelenleg a két vezető kőolajtípus minimálisan emelkedik a világpiacon. Az amerikai WTI könnyűolaj 87,42 dolláros hordónkénti jegyzésen áll 11.30-kor, miközben az északi tengeri brentnek hordójáért 93,65 dollárt kell fizetni. 

 

Elemzői számítások szerint 

68 dolláros brent esetén térhetne vissza a hazai 95-ös benzinár az ársapkával meghatározott 480 forintos értékre, a jelenlegi dollárárfolyammal kalkulálva.

Tizenötmilliós bírságot kockáztathatnak egyes benzinkutak

Jogellenes, ha a 7,5 tonnánál kisebb tömegű, gazdasági szereplő által üzemeltetett erőgépeket nem szolgálják ki hatósági áras üzemanyaggal – állítja a zöldség- és gyümölcstermelők szakmai szervezete.

 

480 forintos üzemanyag gázolaj 95-ös motorbenzin benzinkút benzin tankolás ársapka csökken üzemanyagárak
Kapcsolódó cikkek