Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú Pfizer-vakcinát – közölték csütörtökön a Koronavirus.gov.hu oldalon.

Budapest, 2022. szeptember 7.
Hűtőbe teszik a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcináit Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet - Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én. Az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett oltóanyagból 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Azt írták, hogy 

jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is.

Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. Eddig 109 ezer adag érkezett belőle Magyarországra.

Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Ebből az idén 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió adag – 1,5 millió adag gyermekek oltásához való – Pfizer-oltóanyag érkezhet.

A legutóbbi adatok szerint a beoltottak száma 6 417 307, a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik, megerősítő oltást, és 338 689-en már a negyedik oltást is felvették – áll a közleményben.