„A december elején tervezett intézkedések között elsősorban olyanoknak kell szerepelniük, amelyek ahhoz segítik a fiatal lányokat, asszonyokat, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket” – mondta a parlamentben Orbán Viktor kormányfő, akit a Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra kérdezett.

ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté; SIMICSKÓ István, Budapest, 2022. május 17.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Kocsis Máté (k), a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. A kormányfő bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat. MTI/Miniszterelnöki  Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2022. május 17.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Kocsis Máté (k), a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség ülésén az Országházban 2022. május 17-én. A kormányfő bemutatta a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek kormánya szerkezetét, a minisztereket és ismertette feladataikat. 
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI

A kormányfő közölte: a kabinet terve szerint ha egy 25 évnél idősebb nő – akinek így már nem járna az adókedvezmény – vállalja, hogy 30 éves koráig gyermeket szül, akkor további öt évig, 30 éves koráig élvezheti az jelentette kedvezményt. Idén egyébként az első hét hónapban több mint 79 milliárd forintot hagyott az adókedvezmény a fiataloknál, és a legtöbben, mintegy 367 ezren júliusban éltek a 25 év alattiaknak járó kedvezménnyel.

Élelmiszerárak, forintárfolyam

A DK-s Kálmán Olga az euró-forint árfolyamról kérdezte az azonnali kérdések órájában a kormányfőt, valamint arról, meddig tart még az élelmiszerek drágulása Magyarországon. Amint vége van az Oroszországgal szemben kivetett szankcióknak, azonnal csökkenni fognak az élelmiszerárak – válaszolta az ellenzéki politikusnak – évadnyitó napirend előtti felszólalásához hasonlóan – Orbán Viktor, aki a forint árfolyamával kapcsolatban azt mondta: ha a dollár erősít az euróval szemben, akkor nem csak az euró, a forint is gyengül. Ha az euró erősebb lenne, a forint is erősebb lenne – fogalmazott.

Vállalatok helyzete, támogatása

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője az és az energiaárak emelkedése miatti cégbezárásokról érdeklődött a miniszterelnöknél, aki reagálásában közölte: a kormány indít egy 200 milliárd forintot meghaladó, energiaintenzívnek számító vállalkozásoknak szóló támogatási programot, amellyel részben az energiaszámlákat akarják ellensúlyozni, részben pedig energiamegtakarítási beruházásokat igyekeznek segíteni. Elindul emellett egy gyármentő program, és ha szükség lesz rá, meghirdetnek egy új munkahelyvédelmi akciótervet is.

Orosz gázszerződés

A Párbeszéd képviselője, Tordai Bence szerint az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződésről kiderült, a lehető legrosszabbak a feltételei, hiszen hétszeres drágulást eredményezett. A kormányfő erre úgy reagált: Magyarországnak az volna az érdeke, hogy bárkivel – akár az oroszokkal is – fix áras szerződést kössön. Ám az EU ezt megtiltotta, vagyis miattuk nem lehet olyan szerződést kötni, amely fix áras; az EU azt írja elő ugyanis, hogy a holland gáztőzsdei árakhoz kell igazítani a hosszú távú földgázvásárlási szerződéseket – közölte.