Egymás után döntenek takarékossági intézkedésekről a legnagyobb hazai települések, miután sorra kapják a brutálisabbnál brutálisabb összegű ajánlatokat a szolgáltatóktól. Bár a legtöbb önkormányzatnál még hiányzik a közgyűlési jóváhagyás, az eddigi hírek alapján úgy tűnik, hogy a kényszerhelyzetben főként az önként vállalt feladatokon tudnak spórolni a magyarországi települések. A nagy spórolásnak várhatóan a karácsonyi ünnepek is áldozatul eshetnek.

Az első fecske a 9 ezres Tamási, ahol már döntöttek arról, hogy idén elmaradnak az adventi vásárok, és a karácsonyi díszvilágítást sem kapcsolják fel.

Hogy a többi magyar város követi-e a Tolna megyei település példáját, nem tudni, mindenesetre Székesfehérvár önkormányzatának sajtóosztálya a kérdéseinkre azt írta, jelentősen csökkentett programmal, de a nehézségek ellenére idén is szeretnék megtartani az adventi vásárt a belvárosban.

Andrassy road and the Budapest Eye, Andrassy road and the Budapest Eye, Budapest, Hungary - Budapest Eye is the new attraction of the city karácsony, Andrássy út
Fotó: Getty Images

„Főleg ebben a bizonytalan helyzetben szeretnénk, ha lehet, valamit a fehérváriak számára közösségi programként megtartani. A díszkivilágítás kérdésében még nem tudunk most dönteni, ahhoz az elkövetkező időszak energiaárait és az önkormányzatra háruló összes működési költség alakulását látnunk kell. Ahogy azonban közösségi oldalamon is írtam: nincsen tabu. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni”

– válaszolta a kérdésünkre Cser-Palkovics András, a város polgármestere.

A városvezető a költségek elszállásának illusztrálására kiemelte, hogy a városi uszoda 2021-es 39,5 millió forintos költségével szemben idén várhatóan közel 215 millió forintos lesz a költség.

De az önkormányzat által indított villamosenergia-beszerzések kapcsán is tapasztalják a drasztikus emelkedést. „A tavalyi 23 forintos árhoz képest múlt héten 405 forintos ajánlatot kaptunk. A távhő- és melegvíz-ellátást biztosító önkormányzati tulajdonú közszolgáltató, a Széphő Zrt. gázbeszerzése szintén példázza a drasztikus árnövekedést: azonos mennyiségű gázt beszerezve a tavalyi 5 milliárd forinttal szemben 17 milliárd forintért sikerült lekötni a szükséges kontingenst. És még szerencsések vagyunk, mert a jelenlegi piaci árakon ez már több mint 40 milliárd forint lenne” – magyarázta Cser-Palkovics András, aki szerint épp ezek miatt nagyon fontos az a kormányzati intézkedés, amely a lakosság számára a jelenlegi árszinten tartja a távfűtés díjait.

A takarékossági intézkedések keretében meghatározták azt a kört, amelyben az intézményeket mindenképpen működtetni szeretnék a téli időszakban is. Ebbe a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különös tekintettel a bentlakásos intézményekre –, valamint a háziorvosi rendelők, a közétkeztetés és a közvilágítás, illetve valamilyen szolgáltatási szinten a közösségi közlekedés tartozik bele, tehát elsősorban az önként vállalt feladatokat érintően terveznek korlátozásokat, ami Cser-Palkovics András szerin érintheti a kultúrát, a közművelődést és a sportterületet is.

Kerestük a legnagyobb hazai önkormányzat, Budapest sajtóosztályát is kérdéseinkkel, hogy mi lesz a sorsa a karácsonyi díszkivilágításnak, vagy hogy milyen takarékossági intézkedéseket terveznek, azonban cikkünk megírásáig nem kaptunk választ.