Száz százalékkal, kilogrammonként 500 forint körüli szintre drágulna rövid időn belül a kristálycukor a boltokban, ha a kormány megszüntetné az év elején bevezetett árstopot. A kereskedők ma hatalmasat buknak a cukoreladásokon, ezért csak a minimálisan előírt árukészletet tartják az üzleteikben. A látványos piaci áremelkedések javítják a hazai cukorrépatermelés és -feldolgozás jövedelmezőségét, de végérvényesen véget vetnek az olcsó cukor időszakának – írta a Növekedés.hu elemző cikke.
Az írás ismertette, hogy már javában zajlik a hazai cukorrépa-betakarítási időszak, és a korábbi évek nehézségei után kedvező változás, hogy a termelők az idén már sokkal kedvezőbb pénzügyi kondíciók között dolgozhatnak.
A felvásárlási árak jelentősen nőttek, a tavalyi tonnánkénti 30 eurós szintről 48-50-re emelkedtek,
de minőségtől és feláraktól, prémiumoktól függően elérhetik a 60 eurót is, ami az elmúlt évihez képest kétszeres árnövekedést is jelenthet.
Hasonló folyamatok játszódnak az importált cukornál is. Ez a drágulás azonban egyelőre nem jelentkezett a boltokban, ugyanis a kristálycukor is a hatósági áras termékek közé tartozik. Az árstopok 2022 végéig velünk maradnak, ami a cukoriparban egyre fokozódó árfeszültséget okoz.
Amennyiben a kormány úgy döntene, hogy eltörli az ársapkát, és az üzletekben piaci árak alakulnának ki, az a mostani helyzetben azt jelentené, hogy
a cukorár rövid időn belül duplájára növekedne.
A drágulás a fogyasztók szempontjából ahhoz vezetne, hogy a kristálycukor kilójáért a jelenlegi 250 helyett 500 forint körüli árat kellene fizetni.