Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését 136 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 14 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekménynek számít ezentúl

  • a korrupció és a hivatali visszaélés jó néhány esete,
  • a nemzeti vagyonban vagy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vagyonában kárt okozó sikkasztás, csalás súlyos esete,
  • a súlyos költségvetési csalás,
  • a versenykorlátozó megállapodás a közbeszerzési és koncessziós eljárásokban,
  • az ezekkel a bűncselekményekkel összefüggésben elkövetett bűnszervezetben részvétel és pénzmosás.
ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A mostani módosítás a pótmagánvád intézményéhez hasonló. 

Lényege, hogy ha az ügyészség vagy a nyomozó hatóság ilyen kiemelt ügyekben elutasítja a feljelentést vagy megszünteti az eljárást, akkor – néhány kivételtől eltekintve – e döntés ellen egy hónapon belül felülbírálati indítványt nyújthat be a feljelentő vagy a sértett. Amennyiben ők nem élnek ezzel a lehetőséggel, más is megteheti.
Ha az ügyészség alaposnak tartja a felülbírálati előterjesztést, elrendeli a nyomozást vagy az eljárás folytatását. Ellenkező esetben megküldi a felettes ügyészségnek a dokumentumokat, majd ha az sem találja megalapozottnak a felülbírálati kérelmet, a bíróságnak kell továbbítania az ügy papírjait. Utóbbi esetben a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírái az illetékesek országosan. 

A bíróságnak legfeljebb két hónapja lesz dönteni.

Az igazságügyi tárca államtitkára a parlamenti vitában azt mondta, hogy az Európai Bizottság megállapítása szerint a kormány által benyújtott tizenhét változtatás orvosolja a felmerült uniós aggályokat. 

A jogállamisággal kapcsolatos feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat 

– hangsúlyozta Répássy Róbert. Az ellenzék szerint a korrupciógyanús ügyekben a törvényjavaslat elfogadása után sem várható előrelépés.

Ugyanakkor a szavazással egy időben a kormány kezdeményezte, hogy az Országgyűlés forduljon az Alkotmánybírósághoz, és kérje az elfogadott törvény alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát. A normakontroll-javaslatról kedden dönt a parlament.

A büntetőeljárási törvény most elfogadott módosítása volt az első olyan jogszabály, amelyet az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében fogadott el az Országgyűlés. A parlament a kondicionalitási eljárás lezárása érdekében kedden újabb javaslatokról szavaz. Johannes Hahn költségvetési biztos szeptember közepén azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer problémás, de a magyar kormány nagyon fontos reformintézkedéseket, tizenhét új törvény meghozását ajánlotta fel. Brüsszel ezért időt adott a kabinetnek, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását.