Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni – figyelmeztet a Társasházi Háztartás szaklap, amely figyelemre méltó számítást közöl a 22 éves rekordot döntő szintre, 13 százalékra emelt hatásáról.

A 2008-as gazdasági világválság alatti rátát is leköröző, legutóbb 2000 februárjában látott szintre emelt alapkamat mellett ma kevesebbet kell fizetni egy személyi hitelért, mint az elmaradt közös költség után.

Rising prices for real estate, House with stacks of money and a rising curve symbolizing rising real estate prices közös költség, tartozás, kamat,
Fotó: Getty Images

Társasházi szempontból érdekes elgondolkodni a közös költség tartozásokon, azokat ugyanis jellemzően az alapkamat mértékével terhelik meg a lakóközösségek. A csúcskamat következménye, hogy jelenleg drágább mulatság a közös költséggel tartozni, mint például egy minősített fogyasztóbarát személyi hitelt felvenni – hangsúlyozza a szaklapban megjelent írás. 

Példaként a Cofidist említik, ahol a THM mértéke nagyban változik a felvett hitelösszeg és a futamidő függvényében, de 3 millió forintot 60 hónapra 11,9 százalékos THM-mel lehet igényelni, ami még mindig alatta van a jegybanki alapkamat 13 százalékának.