Elkezdtek meleg ruhát felhalmozni a vállalatok, ezzel készülnek a hideg téli napokra - mondta el Ferus-Canis Kft. ügyvezetője, Váczi Tünde tűz- és munkavédelmi öltözékek szakembere. A szakember szerint, amikor a kormány bejelentette, hogy a közintézményekben 18 fokig lehet csak fűteni sok cég kezdett el megoldást keresni a munkavégzés biztonságának biztosítására. A magas energiaárak miatt egyébként is indokolt a az irodák fűtésének visszafogása, viszont az ülőmunkát végző irodai dolgozók a napi 8-10 órás műszakokban ki vannak téve az alacsony hőmérséklet veszélyeinek. 

Váczi Tünde, a Ferus-Canis Kft. ügyvezetője
Podcast
 

Váczi Tünde elmondta, hogy elsősorban az aláöltözetek iránt nőtt meg a kereslet. Hozzátette, hogy ezek iránt a melegen tartó ruhák iránt november végén szokott megnőni a kereslet, de idén már szeptember eléjén is nagy számban vásárolták fel a készleteket a cégek. A trend ráadásul abban is változott, hogy eddig a szabadtéri munkavégzéshez szükséges, férfi ruhákat keresték a cégek. Idén már a női ruhákat is nagyobb számban veszik, illetve a beltéri munkához szükséges darabok is kelendőek lettek. 

Az aláöltözetek mellett a derékmelegítők, a lábszármelegítők és az ujjatlan kesztyűk lettek nagyon népszerűek.

Ha hideg lesz a tél, hazaküldhetik az irodistákat

Mérséklődik a pánik az irodapiacon, bár az üzemeltetési költségek átlagosan legalább húsz százalékkal emelkednek majd, a bérlők és a bérbeadók együtt dolgoznak az irodaházak energiafogyasztásának csökkentésén. A heti egy kötelező home office nem lenne hatásos, néhány hetes irodai szénszünet viszont igen, de egyelőre nem küldik távmunkára az irodistákat a cégek, bár az enyhe októberi időjárás miatt várhatóan nem novemberben érkeznek meg az első borsos számlák.

A cégek szeptemberben már felmérték a piacot, hogy mekkora mennyiségben és árban tudják beszerezni ezeket a melegen tartó öltözeteket. Váczi Tünde elmondta, hogy 

lesznek szállítási problémák, illetve megnövekedett szállítási idővel kell számolni. 

Hozzátette, hogy ezekből a ruhadarabokból szűk a portfólió, és nehéz több helyről összecsipegetni a megfelelő árukészletet. Arról is beszélt, hogy ez egy importigényes ágazat, mivel nagyon kevés magyar gyártó van ezen a piacon. Főleg európai és keleti gyártók szállítják Magyarországra ezeket a ruhákat, viszont azt is meg kell említeni, hogy az alapanyagokból is kevesebb van már, így a gyártási oldal is egyre jobban akadozik.

Angry,Businesswoman,Having,Cold,Looking,At,Camera,At,Office, Angry businesswoman having cold looking at camera at office, hideg, iroda, cold, reszket, kesztyű, sapka, hőmérséklet, fűtés
Fotó: Antonio Guillem / Shutterstock

Az elérhető termékek köre nagyon leszűkült. 

Vannak olyan ruhák, amik reggel még vannak készleten, de délután már nem lehet kapni 

- mondta Váczi Tünde. Elmondta, hogy keresni kell az újabb beszállítókat, mert az előző évek forrásai már nem tudják kielégíteni a megnövekedett keresletet a munkavédelmi ruhák iránt. 

Árajánlatot már szinte lehetetlen tartani 

- mondta Váczi Tünde. Egyszerűen az árak folyamatosan nőnek, így nehéz 2-3 napra előre is azt mondani, hogy ennyibe fognak kerülni a ruhák. Ez nyilván minden ágazatot érint, de látni kell, hogy a megnövekedett kereset és a szűk ellátás miatt nagyon nehéz helyzetbe hozza az árazást, napról napra kell emelni a termékek árait.

A hagyományos radiátorok kevésbé fogynak, mint az elektromos fűtőberendezések

Sokan elektromos működtetésű eszközökkel próbálják kiegészíteni, vagy részben kiváltani például a gázfűtésüket.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast