Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Tüttő főpolgármester-helyettes előterjesztését a karácsonyi díszítő világítás lefújásáról. Az intézkedést 18 igen és 3 nem ellenében fogadták el, 8 tartózkodás mellett.

Fővárosi közgyűlés
Fotó: Kallus György / VG

A döntéssel kapcsolatban nem csupán a fővárosban ellenzékben lévő Fidesz soraiból érkezett kritika. Baranyai Krisztina ferencvárosi polgármester azt kérte, hogy a városvezetés vonja vissza a javaslatát. 

Azzal érvelt, hogy az adventi időszak nem pénzkérdés, hanem lelki szempontból fontos a lakosságnak, ezért az nem csorbulhat azzal, hogy elmarad a díszkivilágítás.

Hassay Zsófia terézvárosi vezető azt javasolta, hogy legyen egyfajta kompromisszum, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, hogy például a VI. kerület megtartja a fényeket, a fővárosi közterületeken pedig nem lesz ilyen, ami összhatásában különösen zavart kelthet. Tüttő Kata erre úgy reagált, hogy 

igen, hülyén fog kinézni.

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azzal érvelt, hogy a díszkivilágítás önként vállalt feladat, a felmondása egy olyan ujj, amelynek a levágása legkevésbé fáj. Baranyai Krisztinának azt üzente, hogy valóban nem pénzkérdés, de ha nincs pénz, akkor mégis azzá válik.

Filléres döntés

Az idei karácsonyi díszkivilágítás lefújásának ötlete a városvezetés szerint a jelenlegi gazdasági helyzetre reflektál. 

A feladat ellátása a BDK Kft. kötelezettsége, erre nem egészen bruttó 58,5 millió forintot rendeltek. Csakhogy ez az összeg nem spórolható meg teljes egészében a karácsonyi díszítő világítás kiépítésének elmaradásával.

Ennek oka egyebek között az, hogy a BDK Kft. tulajdonát képező, díszítésre fel nem használt karácsonyi eszközök értékcsökkenésével, amortizációjával összefüggő költségigényt mindenféleképpen meg kell téríteni a társaságnak, továbbá a tavalyi karácsonyi világítás 2022. január 6-i, a cég általi leszereléséhez kapcsolódó költségeket már kiszámlázták, ahogy az egyes, egyedi szerelési igényű területekre eső alvállalkozói leszereléshez kapcsolódó költségeket is.

Mindez azt jelenti, hogy összességében bruttó 28,384 millió forint spórolható meg.

Vagyis valóban véleményes, hogy a lépésnek van-e bármilyen hozadéka a büdzsé szempontjából. Ugyanakkor azt fontos kiemelni, hogy az intézkedés nem érinti a díszvilágítási rendelet alapján kötelező fővárosi díszvilágítás biztosítását, ezeknek az objektumok a díszvilágítása továbbra is a rendeletben meghatározott módon történik. 

A Fővárosi Közgyűlés arról is döntött, hogy értékalapú építményadót vezet be Budapest az általa közvetlenül igazgatott Margitszigeten. A testület felkérte Karácsony Gergelyt: tegyen olyan javaslatot a kerületi önkormányzatoknak, hogy az építményadóra vonatkozó szabályozásukat tekintsék át, és az egymilliárd forintnál nagyobb forgalmi értékű lakásokra vonatkozó esetleges eddigi adómentességet szüntessék meg.